Nalewka herbaciana –  charakterystyka

Nalewka herbaciana to pomysł na wysokoprocentowy napój, który potrafi rozgrzać grono dorosłych podczas mroźnych wieczorów. Nalewka herbaciana może stanowić doskonały odpowiednik grzanego wina czy piwa. Uwielbiamy nalewki, gdyż są one tworzone z przeróżnych wariacji od mięty, pigwy, owoców aronii, włoskich orzechów po dynię. Wymieniania potencjalnych możliwości łączenia smaków w tej rozgrzewającej miksturze nie ma końca. Każdy z nas powinien pamiętać, że sama nalewka jest zakorzeniona w tradycji polskiej od wielu lat. Chociaż na początku Polacy najczęściej, spośród szerokiej gamy napojów wysokoprocentowych, wybierali piwo.

Historia nalewki herbacianej na ziemiach polskich

Po raz pierwszy nalewki pojawiły się na ziemiach polskich wraz z przybyciem Henryka Walezego. Na tamtą chwilę serce Polaków zdobywały nalewki takie, jak krupnik oraz sycone miody. Poprzednie pokolenia  rodaków spożywały nalewki w godzinach porannych, a mianowicie najczęściej nalewki były nierozerwalnym dodatkiem do śniadania. Polacy wierzyli, że spożywanie nalewki z samego rana dodaje sił i wigoru. Taka dawka energii była niezwykle potrzebna podczas toczących się batalii. Inaczej się sprawa miała za czasów Polski szlacheckiej. Kiedy pozycja nalewki była już bezpieczna w opinii publicznej, ówczesna szlachta w swoim domach zagospodarowywała miejsce na domową produkcję nalewek. Wiele prób i łączenie przeróżnych smaków z całą pewnością opłaciło się szlachcie. Wówczas nalewki zaczęły pełnić kolejną rolę w życiu Polaków, a mianowicie od tego momentu zaczęły pełnić  funkcję leczniczą. W gospodarstwach domowych wiele osób zamiast drogich lekarstw korzystało z tańszych odpowiedników, jakim, między innymi, była nalewka anyżowa. Wystarczyły jedynie trzy krople tejże nalewki, a wszelkie bóle żołądka znikały.

Przyszedł jednakże najwyższy czas na prezentację przepisów na nalewkę z herbaty. Warto zwrócić uwagę na sposób podawania, gdyż wszystkie rodzaje tego trunku podaje się w temperaturze pokojowej. Wyjątkiem od reguły jest krupnik, który powinien być podgrzany przed spożyciem, ale w taki sposób, aby nalewka nie wrzała.

Sposób przyrządzania nalewki herbacianej

Nalewka herbaciana jest niezwykle prosta w wykonaniu, przy czym w stosunku do innych nalewek leżakuje dużo krócej. Jak każda alkoholowa mikstura, nalewka herbaciana powinna opierać się na trunku wysokoprocentowym, jakim jest wódka. A oto receptura. Do 500 mililitrów alkoholu należy dodać jedną stołową łyżkę suchej, czarnej herbaty. Jeżeli nie macie pod ręką sypkiej wersji, zawsze możecie rozerwać torebki i wysypać ich zawartość. Tak więc wódkę i herbatę łączymy, warto też dodać kilka suszonych śliwek oraz łyżkę stołową rodzynek. Słój z miksturą odstawiamy na 14 dni. Następnie należy herbacianą nalewkę przefiltrować przez gazę i zlać do czystej butelki.

Dla miłośników zielonej herbaty istnieje osobny przepis. Nalewka herbaciana z odmiany zielonej powinna łączyć 500 mililitrów wódki oraz szklankę soku z zielonych winogron. Oprócz tego nie wolno zapomnieć o dodaniu dwóch łyżeczek herbaty zielonej, która powinna być zalana szklanką wrzącej wody. Wywar z zielonej herbaty należy parzyć 10 minut pod przykryciem. Na zakończenie należy obrane i pokrojone jabłko połączyć z herbatą, sokiem i wódką oraz startą skórką z cytryny. Czas leżakowania nalewki z herbaty zielonej to 21 dni.


Komentarze