Kto odkrył herbatę? Oczywiście wszyscy doskonale pamiętamy legendy o mitycznym cesarzu Chin, Shennongu oraz mnichu Bodhidharmie. Jednak nie tylko im powinniśmy być wdzięczni za odkrycie herbaty. Wiele jej smaków zostało wynalezionych przez kiperów oraz podróżników. Dzięki nim ten napój dotarł również do najdalszych zakątków świata. Poniżej krótko przedstawiamy informacje o tym, kim byli najsłynniejsi odkrywcy herbaty.

Najsłynniejsi odkrywcy herbaty dawno, dawno temu

Pewien mnich imieniem Dengyo Daishi studiował w Chinach, skąd przywiózł do Japonii ziarna herbaty. Działo się to na samym początku IX wieku. Wpierw posadzono kilka krzewów, głównie dla cesarza, któremu napój bardzo zasmakował. Kilka lat później powstały pierwsze plantacje herbaty w Japonii. Tu warto również wspomnieć o wielkim miłośniku herbaty i jej patronie – Lo Yu, który jako pierwszy napisał kilkutomową księgę na temat tej rośliny i napoju z niej wytwarzanego.

Jeśli mowa o najsłynniejszych odkrywcach herbaty, kolejną zasłużoną w tym obszarze osobą był Robert Fortune, szkocki botanik. Jego zadaniem było odkrycie sposobu uprawy herbaty, co okazało się w tamtych czasach (XIX w.) zadaniem wcale nie tak łatwym. Naukowiec musiał przebierać się za chińczyka, by wkupić się w łaski mieszkańców Chin i zdobyć sadzonki herbaty czarnej i zielonej. Udało mu się odkryć, że obydwa rodzaje herbaty pochodzą od jednej rośliny. Wyprawa pomogła zdobyć cenne informacje oraz materiały potrzebne do założenia plantacji w Indiach.

Najsłynniejsi odkrywcy herbaty współcześnie

Na odkrywców herbat mówi się kiperzy lub sommelierzy. Są to osoby o znacznie rozbudowanych zdolnościach smakowych, węchowych oraz innych potrzebnych do oceny jakości, smaku, koloru czy nawet pochodzenia herbaty. Zajmują się oni odkrywaniem nowych gatunków i odmian roślin, a także komponują własne niepowtarzalne smaki, które mogą zostać nawet opatentowane. Do słynnych kiperów należą m. in. Giles Oakley,  Louise Allen, Merril J. Fernando, Jarosław Kosiński czy sommelier Kamil Kowalik.


Komentarze