Tęsknisz za latem? Zaserwuj sobie i swoim najbliższym pyszny mus truskawkowy na bazie herbatki TEEKANNE „Strawberry Sunrise”!

Składniki na 4 porcje:

3 torebki herbatki Teekanne Strawberry Sunrise

Żelatyna

Laska wanilii

200g jogurtu naturalnego

200g twarogu

50g cukru

200g bitej śmietany

350g świeżych truskawek

1 łyżka syropu truskawkowego

100g białej czekolady

Przygotowanie:

Rozpuścić żelatynę. Zagotować 75ml wody, zanurzyć torebki herbatki TEEKANNE i odczekać 8 minut. Wyjąć torebki i dodać żelatynę do gorącego naparu. Poczekać aż herbata się ostudzi. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka i wymieszać na gładką masę z jogurtem, serem i cukrem, następnie wymieszać z herbatą. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Truskawki oczyścić, drobno pokroić i wymieszać z syropem truskawkowym. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach. Do ozdobnych naczyń deserowych nakładać na przemian mus z truskawkami i kawałki czekolady. Naczynia przykryć i chłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Wskazówka:

Truskawki możesz zastąpić malinami, jagodami lub mrożonymi owocami. Mus będzie bardziej kolorowy, jeśli zastąpisz białą żelatynę czerwoną.

Czas przygotowania:

30 minut + czas chłodzenia


Komentarze