Herbatka TEEKANNE Peppermint to doskonała baza do stworzenia pysznego deseru! Przyrządzisz go szybko, a goście pokochają jego smak!

Składniki na 4 porcje:

2 herbatki TEEKANNE Peppermint

Żelatyna

85g gorzkiej czekolady

1 żółtko

1 ½ łyżka cukru

250 ml bitej śmietany

Fix do ubijania śmietany

1 opakowanie cukru wanilinowego

listek świeżej mięty

2 łyżki posiekanych, zielonych pistacji

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić żelatynę. Zagotować 60ml wody, zanurzyć torebkę herbatki TEEKANNE i odstawić do zaparzenia. Czekoladę drobno posiekać, włożyć do metalowego naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie odstawić do ostudzenia. Wyjąć torebki. Napar wymieszać z żółtkiem i cukrem i ubić aż uzyska kremową konsystencję. Następnie do kremu dodać rozpuszczoną żelatynę.
  2. Rozpuszczoną czekoladę ostrożnie wymieszać z herbacianym kremem aż do uzyskania gładkiego musu. Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać fix do ubijania śmietany oraz cukier wanilinowy. 1/3 śmietany wymieszać z kremem czekoladowym, następnie ostrożnie dodać resztę śmietany. Przełożyć masę do czystej miski i chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
  3. Z musu czekoladowego łyżką uformować kulki i ułożyć w naczyniach deserowych. Podawać ozdobione listkami mięty i posiekanymi pistacjami.

Wskazówka:

Podawać z kawałkami waniliowej gruszki. Zagotować 80g cukru pudru i 100ml wina lub soku jabłkowego, laskę wanilii i łyżkę soku cytrynowego. Dwie gruszki pokroić w słupki i gotować przez 3 – 4 minuty. Ostudzić i podawać z musem.

Czas przygotowania:

30 minut + czas chłodzenia


Komentarze