Postanowiłam przyrządzić własną galaretkę na bazie herbatki owocowej. Eksperyment okazał się niezwykle udany: otrzymałam delikatną w smaku, niezbyt słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem – spróbujcie koniecznie.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą. Gdy piana będzie gęsta, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dokładamy żółtka. Na koniec ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 30 minut w 180 st. do tzw. suchego patyczka.

 Masa:

  • 2 budynie o smaku malinowym
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 torebki herbatki TEEKANNE Wild Berry

Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do gorącego budyniu i dokładnie mieszamy. Budyń wylewamy na ostudzone ciasto. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody i znów odstawiamy do napęcznienia. Herbaty zalewamy 1/2 litra wrzątku, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Gdy herbaciana galaretka zacznie gęstnieć, wylewamy ją na budyń. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Autorką przepisu jest Agnieszka, prowadząca blog: www.cynamonoweszczescie.blogspot.com

logo bloga


Komentarze