Truskawki cieszą nas nie tylko ze względu na swój orzeźwiający zapach, kuszący wygląd czy słodki smak – ich spożywanie wpływa także na nasze dobre samopoczucie oraz urodę.  

Dzisiaj zrobiłam śniadanie dla mnie, dzieci oraz dla mamy. Pyszne i proste!

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • garść suszonej żurawiny
  • truskawki
  • napar z 3 torebek herbaty TEEKANNE Irish Cream (ok. 2 szklanki)
  • duża łyżeczka siemienia lnianego
  • miód spadziowy
  • garść płatków migdałów
  • opcjonalnie ulubione mleko roślinne i sezam do posypania
  • bazylia

Kaszę jaglaną kilkukrotnie przelej wrzątkiem, aby wyeliminować gorzki smak, który może pojawić się po ugotowaniu. Kaszę wsyp do garnka, dodaj żurawinę, siemię lniane. Zalej naparem z herbaty i gotuj na sypko.

Upraż płatki migdałów oraz sezam. Do ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać ulubione mleko roślinne. Wymieszaj. Jeśli lubisz słodką kaszę, dodaj do niej miód spadziowy.

Całość wyłóż na talerze. Dodaj truskawki, posyp prażonymi migdałami i opcjonalnie sezamem. Udekoruj świeżą bazylią.

Śniadanie gotowe!

 

Autorką przepisu jest prowadząca blog www.zkuchnidokuchni.pl.


Komentarze