Połączenie szałwii hiszpańskiej, potocznie zwanej chią i herbatki o smaku wanilii daje efekt tak smaczny, że nie można oderwać się od deseru. Pudding idealny zarówno na początek dnia, jak i na wieczór, zaspokoi potrzebę słodkości każdego łasucha.

Składniki (3 porcje):

  • 2/3 szklanki zaparzonej i przestudzonej herbatki TEEKANNE Rooibos Vanilla
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 5 łyżeczek jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • miód do smaku
  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Jeśli pudding ma posłużyć za lekkie śniadanie, herbatkę najlepiej zaparzyć wieczorem, a po jej przestudzeniu wsypać nasiona chia. Dokładnie wymieszać całość, przykryć i wstawić do lodówki (pomieszać kilkakrotnie przed pójściem spać). Rano wyjąć z lodówki, dosłodzić pudding miodem i połączyć 2/3 puddingu z jogurtem. Przełożyć porcję do szklaneczek. Pokroić brzoskwinie na kawałki i ułożyć na puddingu. Polać pozostałą 1/3 puddingu, który nie został wymieszany z jogurtem. Udekorować ulubionymi owocami.

chia3

Autorką przepisu jest Aleksandra, prowadząca blog: www.chillijemy.blogspot.com.


Komentarze