Po powrocie z pracy przebieramy się w ciepłe bambosze, chwytamy za książkę i wraz z kubkiem herbaty mościmy się w naszym przytulnym, ulubionym fotelu. Czy zastanawialiśmy się jednak, w jaki sposób liście herbaty trafiły do naszego kubka i jak zbiera się herbatę? Aby trafić do Europy, susz herbaciany musi przebyć bardzo długą drogę.

Jak zbiera się herbatę?

Istnieje kilka miejsc na świecie gdzie prowadzi się uprawy herbacianych krzewów. Największe plantacje znajdują się w Chinach, Indiach i na Sri Lance. Herbatę uprawia się także w Afryce i Ameryce Południowej, ale nie cieszą się one duża popularnością. Miejsce uprawy herbaty jest uzależnione od klimatu – krzewy muszą być odpowiednio nasłonecznione, do optymalnego wzrostu potrzebują także umiarkowanej temperatury oraz regularnych opadów deszczu. W przeszłości podejmowano próby hodowli herbaty w Europie, ale niskie temperatury wypływały destrukcyjnie na delikatne krzewy.

Jak zbiera się herbatę? Przede wszystkim należy kierować się jedną, najważniejszą zasadą – „two leaves and the bud”, co oznacza zrywanie wyłącznie dwóch najmłodszych listów wraz z nierozwiniętym pączkiem. Młode listki gwarantują wysoką jakość suszu herbacianego. Dzięki zrywaniu szczytowych listków herbaty i jednoczesnym usuwaniu obumarłych części krzewu, roślina będzie się nadal rozwijać i co roku przynosić wysokiej jakości zbiory.

Jak zbiera się herbatę? – ciekawostki

Obecnie na wielkich plantacjach zbiory herbaty prowadzi się przy użyciu maszyn, ale nadal istnieje wiele miejsc gdzie herbatę zbiera się ręcznie. Eksperci uważają, że ręczne zbieranie herbaty pozwala zachować najwyższą jakość, gdyż już na etapie zbioru można prowadzić jej wstępną selekcje. Zbieraniem herbaty najczęściej parają się kobiety – doświadczone zbieraczki zrywają do 20 kg liści herbaty. Warto zaznaczyć, że na jeden kilogram zebranej herbaty przypada około 2500 liści, więc jest to ogromny wysiłek. Z tego względu też proces zbierania herbaty jest najbardziej kosztownym etapem przy jej produkcji.


Komentarze