Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak prawidłowo parzyć herbatę. Sam proces parzenia herbaty odbywa się nieco inaczej w wielu różnych krajach, a mimo to kilka punktów pozostaje niezmienionych. Warto dodać również, że herbata ma różne właściwości w zależności od temperatury oraz ilości zaparzenia jednej porcji.

Parzenie czarnej herbaty

Jak prawidłowo parzyć herbatę czarną taką jak np. Teekanne Gold? Proces ten zawsze odbywa się z udziałem wrzątku. Herbata czarna zawiera wysoką ilość taniny (odpowiednika kofeiny), która uwalnia się pod wpływem wysokiej temperatury. W wielu krajach herbatę taką zalewa się najpierw wrzątkiem, następnie od razu wylewa i ponownie zaparza wrzącą wodą.

Parzenie zielonej herbaty

Herbatę zieloną parzy się na rozmaite sposoby. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepiej zalać ją wodą o temperaturze 70-85°C, ale nie jest to do końca prawda. Wszystko zależy od właściwości, jakie chcemy uzyskać. Jeśli wolimy otrzymać herbatę iście pobudzającą i gaszącą pragnienie, najlepiej zalać ją wrzątkiem, tak jak to robią Marokańczycy czy Wietnamczycy. Natomiast w celu otrzymania naparu mniej pobudzającego, warto parzyć ją wodą o niższej temperaturze.

Parzenie białej herbaty

Jak prawidłowo parzyć herbatę białą? Tu mamy do czynienia z rytuałem podobnym jak w przypadku herbaty zielonej. Należy jednak przypomnieć, że parzenie w 100°C powinno być krótkie w przypadku obydwu tych herbat, natomiast zalewając którąś z nich wodą o niższej temperaturze, należy poczekać nieco dłużej.

Parzenie czerwonej herbaty

Herbatę czerwoną oraz rooibos, np. Teekanne Rooibos Vanilla zawsze zaparzamy wrzątkiem i czekamy kilka minut, w przypadku pu-ehr ok. 3-4 minut, natomiast rooibos – nawet 8 minut. Ich właściwości oraz smak najlepiej uwalniają się właśnie pod wpływem tak wysokich temperatur.


Komentarze