Biała herbata słynie ze swych dobroczynnych właściwości. Niestety, aby w pełni wykorzystać jej potencjał, należy najpierw poprawnie ją zaparzyć. Jak się jednak okazuje, w porównaniu z innymi gatunkami, jest o wiele bardziej wymagająca.

Unikaj zbyt gorącej wody

Użycie wrzątku na białej herbacie wiąże się z marnowaniem części jej zdrowotnego potencjału. Co ciekawe, nieprawidłowe przyrządzenie mocno psuje również walory smakowe, sprawiając, że prawie ich nie czuć. Inaczej mówiąc, można w ten sposób zepsuć w tym wspaniałym napoju wszystko, co naprawdę ważne.

Idealna będzie temperatura ok. 70-80 stopni, a więc studząca się mniej więcej 10-12 minut od momentu zagotowania. Same liście białej herbaty wrzucamy do środka na około 10 minut, a więc stosunkowo długo. Co prawda można je też zaparzać w nieco cieplejszej wodzie, po prostu trzymając je tam krócej, ale nie będzie to idealne rozwiązanie.

Oczywiście rzuca się w oczy fakt, że proces parzenia białej herbaty trwa bardzo długo w porównaniu z innymi gatunkami. W zamian jednak otrzymujemy naprawdę zdrowy napój, który potrafi ukoić nerwy. To zaś potrafi być naprawdę bezcenne.

Raz i drugi i trzeci

Co ciekawe, białą herbatę z powodzeniem można wykorzystać więcej niż jeden raz. Po pierwszym wypiciu można przygotować z tego samego suszu drugi napar, a jeszcze później trzeci. Co prawda ma on nieco mniej intensywny smak, niż przy pierwszym parzeniu, jednak nadal posiada prozdrowotne właściwości.

Nie słódź!

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić herbaty bez cukru. Warto jednak się przekonać. Nie tylko jest to zdrowsze, ale na dodatek możemy dzięki temu sprawdzić smak herbaty w jej faktycznej formie, niezniekształconej przez słodkości.


Komentarze