Niezależnie od tego, czy kupujemy herbatę liściastą lub w torebkach, czarną czy zieloną, musimy zadbać o miejsce, w którym będziemy ją przechowywać. Herbata ma stosunkowo długą datę przydatności, ale tylko wtedy, gdy odpowiednio o nią zadbamy. Przechowywanie herbaty ma niebagatelny wpływ na zachowanie jej właściwości i aromatów. Jak przechowywać herbatę, aby cieszyć się jej smakiem na dłużej?

Jak przechowywać herbatę? – zasady:

Istnieje kilka zasad, których trzeba przestrzegać przy przechowywaniu herbaty. Przede wszystkim herbata nie powinna być wystawiona na działanie naturalnego światła. Herbata narażona na ekspozycję słoneczną szybko traci swoje właściwości, dlatego pojemnik, w którym chcemy ją przechowywać nie powinien przepuszczać światła. Herbata bardzo szybko pochłania wilgoć z powietrza, dlatego pojemnik powinien być szczelny i położony z dala od zlewu i czajnika z wrzącą wodą. Zwróćmy także uwagę na zapachy. Jeśli zależy nam na tym, by herbata na długo zachowała swój aromat, unikajmy jej kontaktu z żywnością i przyprawami. Niektórzy odpowiadając na pytanie, jak przechowywać herbatę, zalecają lodówkę. Jednak ze względu na wysoką wilgotność i obecność różnych zapachów nie jest to dobre rozwiązanie.

Jak przechowywać herbatę? – pojemnik

Wybierając pojemnik do przechowywania herbaty, zwróćmy uwagę na jego właściwości. Zrezygnujmy z oryginalnych opakowań i papierowych woreczków, gdyż w ogóle nie chronią one herbaty. Szklany słoik, tak często widywany w herbaciarniach, to kiepski pomysł. Nawet barwione i przydymione szkło przepuszcza światło. Plastikowe pojemniki również przepuszczają światło i nie są zbyt szczelne. Dodatkowo często chłoną zapachy z otoczenia, którymi może przesiąknąć herbata. Optymalnym rozwiązaniem są metalowe puszki. W związku z tym, że metal nie chłonie zapachów, ani nie przepuszcza światła, jest idealnym materiałem na przechowywanie herbaty. Trzeba tylko pamiętać, by wieko puszki było dobrze uszczelnione. Możemy także wybrać pojemnik ceramiczny.


Komentarze