Przygotowując posiłek dla siebie czy przyjaciół często zastanawiamy się, jakie wino dobrać do konkretnego dania. Ile ludzi i rodzajów wina, tyle opinii krąży na ten temat. Jednak wielu z nas zamiast wina często podaje ciepłą herbatę do posiłku. Czy zastanawialiście się, jaka herbata pasuje do konkretnego dania? Wbrew pozorom wybór nie jest oczywisty, a czarna herbata nie wszystkim smakuje. Zobaczcie, jak łączyć herbaty z różnymi potrawami.

Czarna herbata – uwagi na swój zdecydowany smak, czarna herbata sprawdzi się przy posiłkach mięsnych. Bergamotkowy aromat Teekanne Earl Grey podkreśli smak dziczyzny oraz czerwonych mięs. Jeśli dodamy do niej odrobinę soku z cytryny, będzie doskonałym dodatkiem do słodkich ciast i deserów.

Zielona herbata – jest łagodniejsza od herbaty czarnej, dlatego doskonale komponuje się z lżejszymi potrawami np. z drobiu i ryb, a także z warzywami. Zieloną herbatę Teekanne Sencha Royal możemy podać w towarzystwie serów o wyrazisty smaku, a także do pikantnych potraw, by je lekko złagodzić.

Biała herbata – to najbardziej delikatny gatunek herbaty o subtelnym aromacie. Teekanne White Tea doskonale będzie współgrać z lekkimi potrawami z jajek, a także z chudą jagnięciną i cielęciną.

Herbata po śniadaniu

Herbatę najczęściej pijemy rano, do śniadania. Tutaj również powinniśmy dobrać odpowiedni gatunek w zależności od tego, co podajemy na talerzu. Do słodkich tostów z dżemem i naleśników najlepiej będą pasować herbaty yunnan lub assam. Jeśli zaś wolimy tłustą jajecznicą na boczku, wybierzmy herbatę english breakfast lub earl grey.

Napar z herbaty warto pić także po posiłku, w tym przypadku sprawdzą się herbaty zielone i białe. Ale jeśli posiłek był tłusty i ciężkostrawny, sięgnijmy po czerwoną herbatę Teekanne.


Komentarze