Już kiedyś podawałam na moim blogu przepis na pyszne kulki kokosowe. Teraz go nieco zmieniłam, a kulki wykonałam z kaszy jaglanej.

Deser jest mniej kaloryczny niż ten, o którym pisałam ostatnio. Razem z kulkami podałam filiżankę pysznej herbatki TEEKANNE „Detox & Slim”, która wspomaga naturalny proces oczyszczania. Słodkości też mogą być fit!

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 6 łyżek wiórek kokosowych 
  • 4-5 łyżek miodu
  • całe migdały do środka pralinek
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:

Migdały sparzamy wrzątkiem, dzięki czemu łatwo obierzemy je ze skórki. 

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Gotujemy mleko kokosowe z miodem, dodajemy kaszę. Gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn. Kiedy już to nastąpi, dodajemy wiórki kokosowe i likier, następnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, później formujemy kuleczki. Do każdej wkładamy po jednym migdale, obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wkładamy na noc do lodówki, aby dobrze zgęstniały.

Jaglane kulki podałam z herbatką TEEKANNE Detox & Slim.

Autorką przepisu jest Majka, prowadząca blog zmajeczkawkuchni.blogspot.com.


Komentarze