herbata koperkowa

Herbata koperkowa - domowa apteczka

Koper włoski, zwany też fenkułem, to warzywo pochodzące z regionu basenu Morza Śródziemnego. Jest popularnym dodatkiem kuchni śródziemnomorskiej dzięki swojemu charakterystycznemu, anyżowemu posmakowi. Jako warzywo na Polskich targach pojawił się niedawno, ale nasion kopru włoskiego używano już od dawna. Herbata koperkowa jest znanym i skutecznym sposobem na dziecięce kolki. Warto jednak włączyć ją naszej codziennej diety, gdyż koper posiada wiele cennych dla naszego...


herbata po egipsku

Herbata po egipsku - herbaciane tradycje kraju piramid

Turystom Egipt kojarzy się z piramidami w Gizie, wielbłądami i piaszczystym bezkresem pustyni. Ostatnią rzeczą jaka przychodzi nam na myśl, jest herbata. To błąd, gdyż herbata po egipsku jest tam trunkiem niemal narodowym, piją ją w każdym regionie kraju niezależnie odpory dnia. Herbatę pija się w domu, w restauracjach, a nawet na ulicy w centrum miasta. Nie ma drugiego napoju, który cieszyłby się taka popularnością. Jakie herbaty piją Egipcjanie? Herbata po egipsku, czyli...


Najbardziej egzotyczne herbaty

Najbardziej egzotyczne herbaty na świecie

W Polsce coraz częściej możemy dostrzec na półkach sklepowych wiele różnych rodzajów herbaty, a ceny kilku z nich mogą przyprawić o zawrót głowy. Gdy podejmujemy temat „najbardziej egzotyczne herbaty”, najczęściej spotkamy się z yerba mate, choć nietypowy jest przede wszystkim jej sposób spożywania. O tych najrzadszych herbatach, a co za tym idzie, najdroższych, mówi się często “suszone złoto”. Jeśli uważamy, że wydanie 200 zł na kilogram dobrej...


Herbata w Indiach

Herbata w Indiach

Herbata w Indiach to drugi najbardziej liczący się rynek tego napoju na świecie zaraz po Chinach. Warto jednak zaznaczyć, że w Indiach kontrolowane uprawy pojawiły się dopiero w XIX wieku za sprawą Brytyjczyków, którzy traktowali tę ziemię jako swoją kolonię. Od nich także rozpoczął się zwyczaj picia specyficznego napoju, jakim jest Chai Masala – narodowy napój herbaciany w Indiach. Dzisiaj odpowiemy na pytanie w jaki sposób powstał i jak samodzielnie przygotować go w...


herbata po królewsku

Herbata po królewsku – Chiny i Rosja

Herbata kiedyś była luksusem, za który słono płacono. Stąd właśnie jej obecność wpierw na stołach cesarzy i arystokracji, a dopiero później wśród niższych warstw społecznych. W Azji natomiast herbatę rozpowszechnili mnisi – mimo ich usilnych starań najlepsze gatunki zostały dość szybko zarezerwowane dla rodzin panujących. W jaki sposób herbata po królewsku pojawiła się na dworach arystokratycznych? Chiny Według starej chińskiej legendy ok. 5000 lat temu cesarz...


herbata w Anglii

Herbata w Anglii

Herbata najczęściej kojarzona jest z trzema regionami: Indiami, Chinami oraz Anglią. Znane wszystkim five’o clock nie wzięło się jednak znikąd i posiada swoją historię. Dlaczego herbata w Anglii urosła do rangi tradycji narodowej? Poniżej przedstawiamy krótką genezę tego zwyczaju oraz przepis na iście brytyjski napój. Zaczęło się od… Pierwszy raz herbata w Anglii pojawiła się w 1658 roku, kiedy to pewien kupiec, Thomas Garraway, przywiózł ją z Azji. Nie stała się...


herbata w rosji

Herbata w Rosji

Nie tak dawno opisywaliśmy herbatę w Chinach, pora zatem zwiedzić inne herbaciane kraje. Jednym z nich jest Rosja, w której czaj pija się regularnie i z zapałem od początków XIX wieku. Tak jak w azjatyckim kraju, tak i w Rosji obecne są pewne ciekawe rytuały. Zielona – tylko jako lekarstwo Chociaż dziś rynek rosyjski otwiera się także na inne rodzaje herbat, do niedawna królowała tam tylko czarna, jak np. Earl Grey, a zieloną traktowano jak lekarstwo. Rytuały ich zaparzania i...


herbata po hiszpanskku

Brzask słońca, czyli herbata po hiszpańsku

Początek kalendarzowej wiosny już dawno za nami. Niestety pogoda  skutecznie ostudza zapał przed wielogodzinnym spacerem czy też inną formą aktywności fizycznej. Zamiast wysokiej temperatury i promieni słońca witają nas płatki śniegu, deszcz czy siarczysty wiatr. Dopóki pogoda się nie ustabilizuje, musimy uzbroić się w cierpliwość i szukać innego zajęcia. Dobrym rozwiązaniem na spożytkowanie wiosennego popołudnia jest doborowe towarzystwo w postaci znakomitej książki...


herbata po marokańsku

Herbata po marokańsku

Dziś zapraszamy do słonecznego Maroka, po to by  nie tylko opowiedzieć o tym turystycznym centrum Afryki, ale także o tamtejszym zwyczaju picia herbaty. To niewielkie państwo położone w północno-zachodniej Afryce nad Oceanem Atlantyckim i Morzem Śródziemnym kojarzy nam się przede wszystkim z gorącym klimatem, egzotyczną kulturą i wielbłądami. Niedawno popularność zdobyła tamtejsza kuchnia obfitująca w liczne przyprawy, mięsa oraz zioła. Najpierw obrządek, potem…...


herbata w chinach

Herbata w Chinach

Chiny od wielu wieków uchodzą za kraj herbaty. Większość współczesnych nam odmian i zwyczajów picia tego napoju, pochodzi właśnie stamtąd. Pojawienie się pierwszej herbaty jest owiane legendą, z której wynika, że ok. 3 tysiące lat p.n.e. mityczny cesarz Shennong przez przypadek zalał liście camelli gorącą wodą i właśnie w ten sposób odkrył ich tajemnicę. Napar z liści posmakował mu tak bardzo, że stał się integralną częścią jego królestwa. Herbata w Chinach i...