Czarna herbata niejedno ma imię i wystarczy spojrzeć na sklepowe półki, aby się o tym przekonać. Earl Grey, English Breakfast, Assam i czarne herbaty smakowe różni nie tylko nazwa, ale również miejsce pochodzenia i oryginalne dodatki, z których powstają.

Pochodzenie ma znaczenie

Głównym czynnikiem różnicującym czarne herbaty między sobą jest region, w którym są uprawiane. Herbata Assam pochodzi z tropikalnego stanu Assam w Indiach. Bengal Zachodni jest ojczyzną herbaty Darjeeling.  Natomiast ze Sri Lanki wywodzi się słynna herbata Ceylon. Każda z tych odmian posiada swój osobliwy smak i aromat, a główny wpływ mają na to warunki klimatyczne, w jakich są uprawiane.

Smakowe zamieszanie

Czarna herbata lubi łączyć się z innymi składnikami, które razem tworzą niepowtarzalną smakową mieszankę. Klasycznym i powszechnie lubianym przykładem takiego mixu jest Earl Grey, który powstaje dzięki połączeniu wysokogatunkowego suszu czarnej herbaty z bardzo aromatycznym olejem z bergamotki. Czarna herbata lubi również akompaniament owocowych smaków takich jak: czarna porzeczka, cytryna czy owoce leśne, a także przypraw, między innymi: pieprzu, kardamonu, cynamonu i imbiru.

Różnorodność jest bogactwem, także w przypadku herbaty. Marka TEKKANNE ma tego świadomość i oferuje szeroki wybór czarnych herbat z najlepszych upraw i w niepowtarzalnych kompozycjach smakowych.  


Komentarze