Herbata z mlekiem od dawien dawna pośród tradycji jak i bogatej historii picia herbaty występuję pod nazwą bawarka. Herbata z mlekiem wywodzi się z Francji. Początkowo herbata z mlekiem czy też bawarka stanowiła mieszankę herbaty z syropem z liści paproci podawanych na ciepło. Najczęściej słynna bawarka przygotowywana jest z czarnej  herbaty takiej jak na przykład Nero firmy Teekanne. Stosunkowo rzadko jako  bazę wybiera się odmianę zieloną czy białą.

Słynna bawarka – herbata z mlekiem oraz jej tradycja

Bawarka wzięła swoją nazwę od książąt bawarskich, którzy to w 1689 roku byli gośćmi małej kawiarni francuskiej Cafe Procope założonej przez Sycylijczyka Francesco Procopio. Kawiarnia mieściła się w  ówczesnym centrum kulturalnym – Paryżu. Początkowo książęta z Bawarii zamawiali czarną herbatę z syropem kapillorowym czyli z syropem z jednego rodzaju paproci Adiantum capillus-veneris. Od tego momentu taki sposób spożywania herbaty zyskał uznanie w Paryżu.

Długa wędrówka herbaty

Herbata z mlekiem wówczas była również wykorzystywana jako naturalny lek na wszelkie przeziębienia lub też wszelkie choroby dróg oddechowych. Po raz pierwszy herbata z mlekiem pojawiła się w Polsce podczas Sejmu Czteroletniego, jednakże rodzimi znawcy kuchni całkowicie zmienili recepturę herbaty. Zamiast syropu z paproci do herbaty dodawano wszelkie mieszanki ziół jak rumianek, kwiaty lipy, kwiaty bzu czy suszone poziomki. Współcześnie polska bawarka to połączenie herbaty czarnej, takiej jak Earl Grey z Teekanne, z gorącym mlekiem, parzona w sposób angielski, wedle którego do gorącego mleka dolewany jest napar z herbaty Earl Grey natomiast cukier podawany jest osobno. Inaczej sprawa się ma we Francji, gdzie tradycja bawarki od swojego kawiarnianego debiutu ewoluowała.

Przeszłość, a dziś

Współcześnie mieszkańcy Francji przyrządzają herbatę z mlekiem w zupełnie inny sposób niż w naszym kraju. Ich francuska bawarka to połączenie rumu, kawy oraz kremu. Ten napój herbaciany porównywany jest z advocatem, który również stanowi mieszankę herbaty, mleka, cukru, żółtka jaj i wiśniówki. Doskonałą bazą do tego rodzaju herbaty jest Irish Cream od Teekanne, który smakiem przypomina właśnie francuski advocat. W Wielkiej Brytanii bawarka ma nieco bardziej tradycyjne oblicze. Parzenie brytyjskiej herbaty z mlekiem rozpoczyna się od zaparzenia herbaty w pękatym dzbanku, który został uprzednio umyty wrzącą wodą. Herbata zalewana jest wrzątkiem, a następnie jest parzona od 3 do 5 minut. Gdy herbata w pełni wydobędzie swój aromat i odpowiedni kolor wówczas jest rozlewana do porcelanowych filiżanek. Brytyjczycy dolewają mleko na dwa sposoby. Metoda milk after to tak dolanie mleka już do przygotowanej herbaty. Druga technika podawania herbaty przez Brytyjczyków nazywa się milk first  – najpierw zimne mleko jest wlewane do filiżanki dopiero potem wlewana jest gorąca herbata. Zwolennicy tej techniki uważają, że dodanie małej ilości mleka w pierwszej kolejności wpływa na równomierne jego ogrzanie poprzez stopniowe dodawanie porcji gorącej herbaty. Jednakże ich koncepcja kłóci się z brytyjską etykietą, wedle której mleko powinno zostać dodane do herbaty w drugiej kolejności.


Komentarze