Nie trzeba nikogo przekonywać, że najlepiej jeść owoce sezonowe. Są wówczas najsmaczniejsze i najzdrowsze, nie muszą przebywać wielu kilometrów by dotrzeć do naszej kuchni. Jesień i zima to pełnia sezonu na pyszne, polskie jabłka. Chrupiemy je na surowo, dodajemy do ciast i deserów, a także do wytrawnych dań. Warto to robić, gdyż jabłka są wyjątkowo zdrowe. A jak prezentuje się herbata z jabłkiem?

Jabłka a herbata z jabłkiem

Nim naszym tematem będzie herbata z jabłkiem, zajmijmy się samym owocem. Mówi się, że zjedzenie jednego jabłka dziennie uchroni nas przed wizytami u lekarza. Jest w tym ziarno prawdy, gdyż jabłka są prawdziwą bombą witaminową. Są bogate w potas i żelazo, a także witaminę C, która wzmacnia naszą odporność. Im kwaśniejsze jabłko, tym więcej tej witaminy zawiera. Jedząc surowe jabłka wzmacniamy nasz układ nerwowy i krwionośny oraz wspieramy pracę takich organów, jak trzustka i wątroba. Ale przetworzone jabłka są równie zdrowe. Starajmy się jednak nie usuwać z nich skórki, gdyż zawiera ona błonnik i pektyny, które działają na organizm detoksykująco.

Na świecie istnieje ponad siedem tysięcy odmian jabłoni, choć w sklepach mamy dostęp do zaledwie kilkunastu z nich. Dzieląc je na odmiany możemy wyróżnić jabłka:

  • słodkie, jak ligole i lobo, które są duże, twarde i bardzo smaczne,
  • kwaśne, jak szara i złota reneta, które są doskonałą odmianą do szarlotki,
  • słodko-kwaśne, jak jonagold i spartan, soczyste i bardzo aromatyczne, idealne jako dodatek do mięs.

To tylko przykładowe zastosowania, ale przy wyborze jabłek przede wszystkim należy kierować się ich smakiem i naszymi upodobaniami. Herbata z jabłkiem może prezentować się równie ciekawie, dlatego przedstawiamy szybki i smaczny przepis.

Aromatyczna herbata z jabłkiem – przygotowanie

  • saszetka Teekanne Magic Apple
  • 4 półplasterki jabłka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Saszetkę herbaty umieszczany wraz z cynamonem umieszczamy w kubku i zalewamy wrzącą wodą. Parzymy przez 5 minut. Następnie dodajemy plasterki jabłek i słodzimy miodem. Podajemy z kawałkiem pysznej szarlotki.


Komentarze