Herbata z cytryną stanowi świetne rozwiązanie podczas jesiennych wieczorów. Jeżeli jesteś typem zmarzlucha lub dosyć często dopada cię przeziębienie, herbata z cytryną stanowić będzie świetne rozwiązanie. Podczas popołudniowego relaksu możesz śmiało rozsiąść się na swojej kanapie, trzymając w ręce ciepły kubek herbaty. Ponadto taki gorący napój możesz przygotować dla swoich pociech, aby uchronić je przed jesienną pogodą, która jak to często się zdarza gwarantuje dużą liczbę przeziębień.

Zalety oraz sposób parzenia herbaty z cytryną

Jeśli herbata z cytryną od dziś zagości w twoim menu, to czytając dalej, dowiesz się kilku  ciekawostek. Na samym początku należy zwrócić szczególną uwagę na to, że cytryna może stanowić świetny dodatek do każdego rodzaju herbaty. Najważniejszy jest odpowiedni sposób dodawania cytryny, a mianowicie – po zalaniu herbaty wrzątkiem należy odczekać około 3 do 4 minut. Jest to czas, w którym wrzątek się nieco ostudza, dzięki czemu witamina C, która znajduje się w cytrynie, nie ma ulega zniszczeniu. Należy również pamiętać o dziennym dopuszczalnym spożyciu ilości herbat z cytryną. Optymalnie nie należy przekraczać normy w postaci od 5 do 6 kubków herbaty z cytryną dziennie.

Czarna herbata z cytryną

Skoro już poznaliśmy podstawową instrukcję sporządzania herbaty, nadszedł czas na łączenie jej z różnymi odmianami herbat. Odmiana czarna to doskonały wybór jako herbata z cytryną. Już sama w sobie zawiera szereg mikroelementów, od witaminy P, B1, B2, K, C na witaminie PP kończąc. Ponadto wzbogacona jest w karoten, teinę i taninę, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, jednocześnie pobudzając i poprawiając zdolność koncentracji. Czarna herbata w połączeniu z cytryną i nutką miodu (bo jak sami wiecie, co za dużo słodkości, to nie zdrowo) znacznie wspomaga wygrzanie organizmu, jednocześnie chroniąc nasz organizm przez potencjalnymi przeziębieniami.

Zielona herbata z cytryną

To jeszcze nie koniec, przyszedł czas na zieloną herbatę. Ów odmiana również, jak jej poprzedniczka, posiada wiele pożytecznych właściwości; m.in. oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia kości i zęby. Oczywiście wszystko to za sprawą dużej zawartości fluoru. Zielona herbata pomaga także chronić  nasze serca przed zawałem, działa przeciwko kamieniom w wątrobie, pęcherzu moczowym oraz nerkach. I tak by można było wymieniać szereg jej właściwości bez końca. Zielona herbata z cytryną dodatkowo wzbogaci właściwości  tejże odmiany. Najlepiej zieloną herbatę, oczywiście zaraz obok cytryny podawać z sokiem malinowym lub powidłami domowej roboty. Tak, aby naturalna słodycz zastępowała cukier.

Owocowe herbaty z cytryną

Na samym końcu warto również wspomnieć o herbatach owocowych, które w połączeniu z cytryną, będą stanowiły niezwykłą konkurencję dla swoich poprzedniczek. Owocowa herbata z cytryną stanowi duże pole do popisu ze względu na bogatą liczbę owocowych wariantów. Jej najważniejszym atutem jest fakt, iż sama w sobie już jest naturalnie słodka, zatem informacja ta będzie niezwykle pożyteczna dla tych, którzy spożywają herbatę z dużą ilością cukru. Można spokojnie zmniejszyć dotychczasowe słodzenie przynajmniej o połowę lub – do czego serdecznie zachęcamy – całkowicie ją wyeliminować. Z  owocowych odmian szczególnie popularne są herbaty malinowe, które, oczywiście w połączeniu z cytryną, smakują wybornie. Innym rozwiązaniem dla osób pragnących cytrynowych smaki jest herbata pomarańczowa, która już sama w sobie zachęca cytrusowym zapachem, a co dopiero w połączeniu z cytryną.


Komentarze