Anyż – brzmi orientalnie, prawda? Przyprawa ta, pierwotnie uprawiana tylko w południowym Egipcie, w którym rośnie także na dziko, powoli odzyskuje swoją popularność w Polsce. Wyróżnia ją nie tylko charakterystyczny korzenny i odświeżający oddech smak, ale także możliwość wielu zastosowań. Znajdzie swoich zwolenników w osobach lubiących dania słodkie, ostre czy słone. Ze względu na wysoką zawartość olejków lotnych polecany jest osobom mającym problemy z tłustą skórą czy trawieniem.

Orzeł wśród przypraw

Nazywany tak ze względu na niezwykle popularne dodawanie go do wielu dań, anyż jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Dlatego okraszanie nim deserów czy herbat stanowi nie lada luksus. Dzisiejszy przepis na herbatę z anyżem to idealny wybór na chłodne dni. Niestety lato nie chce zawitać do nas szybciej i wciąż musimy radzić sobie z chłodami. Dlatego przyda nam się coś rozgrzewającego i jednocześnie dobrego dla zdrowia.

Składniki:

Szklanka wody

2 owoce anyżu (lub pół łyżeczki sproszkowanego)

Szczypta cynamonu

Rumianek Camomile Teekanne

Anyż utrzeć w moździerzu. Następnie wymieszać ze szczyptą cynamonu. Wodę zagotować w garnuszku i nie zdejmując jej z ognia, wsypać do niej przyprawy. Następnie wrzucić torebkę rumianku. Napar podgotować przez ok. 2 min., po czym zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Po upływie 7 minut można wyjąć torebkę i przelać herbatkę z anyżem do filiżanek. Camomile można zastąpić również miętą – Peppermint Teekanne, co nada naparowi nieco ostrzejszego aromatu.

Odpowiednie towarzystwo

Wbrew powszechnym przekonaniom anyż nie pasuje do wszystkiego. Niestety zbyt ostre potrawy mogą po prostu nie uwydatnić jego smaku i aromatu. Dlatego do herbaty z anyżem polecamy ciastka czy ciasta o delikatnym smaku. Mogą to być także pierniki, których korzenny smak oparty jest między innymi na anyżu. Bardzo dobrym pomysłem będzie własnoręczne upieczenie takich ciasteczek. Ze słonych rzeczy także nie trzeba rezygnować. Tu idealnie sprawdzą się delikatne koreczki z serkiem ziołowym czy pleśniowym. Najciekawsze smaki powstają często poprzez łączenie przeciwieństw. Dlatego zachęcamy do eksperymentowania z herbatą z anyżem, którą można dodawać do ciasta np. biszkoptowego, czy zrobić na jej podstawie lody o orientalnym smaku. Anyż pasuje do wielu herbat, chociaż najlepiej łączy się z ziołowymi, czarnymi oraz czerwonymi.


Komentarze