W różnych regionach świata istnieje wiele sposobów podawania herbaty. W Anglii herbatę tradycyjnie podaje się w niewielkich, porcelanowych filiżankach wraz ze spodeczkiem. Chińczycy zaś piją herbatę z ceramicznych czarek. W Polsce zwykło się podawać herbatę w cienkich szklankach umieszczonych w wiklinowych lub metalowych koszyczkach. Obecnie najpopularniejszym naczyniem do podawania herbaty jest wygodny i jednocześnie praktyczny, ceramiczny kubek. Kim byliby Amerykanie, gdyby nie wymyślili własnego sposobu – to ich pomysłem jest herbata w słoiku.

Herbata w słoiku

Zwyczaj podawania herbaty w słoiku przybył do nas zza oceanu. Trudno powiedzieć, co sprawiło, że słoiki nagle stały się tak popularne. W Polsce podawanie jakichkolwiek napojów w słoikach do tej pory źle się kojarzyło, ale czym innym jest słoiczek po musztardzie, a czym innym fantazyjny słoik z kolorową nakrętką. W Stanach Zjednoczonych ogromną popularnością cieszą się słoiki Mason Jar, które wykorzystuje się niemal do wszystkiego. Oprócz standardowego modelu można również wybrać słoik wyposażony w uchwyt i otwór w wieczku umożliwiający picie herbaty przez słomkę.

Trzeba przyznać, że herbata w słoiku ma swój urok. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest fakt, że słoik wystarczy dobrze zakręcić i możemy go wziąć ze sobą w podróż. Świetnie się sprawdzi podczas pikniku zamiast papierowych kubeczków. Jeśli dodamy do herbaty świeże owoce, zioła lub kostki lodu, tak przygotowany słoik będzie stanowił dodatkową dekorację naszego stołu.


Komentarze