Nie tak dawno opisywaliśmy herbatę w Chinach, pora zatem zwiedzić inne herbaciane kraje. Jednym z nich jest Rosja, w której czaj pija się regularnie i z zapałem od początków XIX wieku. Tak jak w azjatyckim kraju, tak i w Rosji obecne są pewne ciekawe rytuały.

Zielona – tylko jako lekarstwo

Chociaż dziś rynek rosyjski otwiera się także na inne rodzaje herbat, do niedawna królowała tam tylko czarna, jak np. Earl Grey, a zieloną traktowano jak lekarstwo. Rytuały ich zaparzania i picia są tak różnorodne, jak wielki jest ten kraj. Zacznijmy od tego, że herbata w Rosji robiona jest zupełnie inaczej niż w innych częściach świata. Popija się ją tam od rana do wieczora i robi to praktycznie każdy – biedak, bogacz, intelektualista czy prosty człowiek. Pierwszy sposób to ten, który obecny jest również w wielu polskich domach. Najpierw gotuje się wodę, następnie wlewając niewielką ilość do dzbanuszka, zalewa się nią liście herbaty. Tak powstałą esencję rozlewa się do szklanek czy filiżanek i zalewa wrzątkiem czy gorącą wodą. Oprócz tego sposobu, istnieje też syberyjski, którego efekt jest o wiele bardziej sycący. Do jednego naczynia wrzuca się herbatę i zalewa wrzątkiem. Do drugiego zaś, do zasmażki z tłuszczu i mąki dolewa się mleka. Obydwa napoje miesza się ze sobą i w ten sposób powstaje wersja herbaty z Syberii.

Herbata w Rosji – akcesoria

W mało którym państwie powstało tyle akcesoriów do herbaty, co w Rosji. Przełomowym wynalazkiem okazał się samowar, czyli niewielki dzbaneczek wykonywany pierwotnie ze srebra, a następnie także z metali takich jak miedź. Nabywał go każdy Rosjanin, stanowił on wręcz niezbędne wyposażenie domu. Przy nim gromadziły się cale rodziny, a także znajomi na przyjęciach. Warto zaznaczyć, że samowar był także naczyniem, na których kładziono zmarznięte dłonie, by je ogrzać. Zachowywał on bowiem ciepło na długie godziny. Herbatę w Rosji piło się zazwyczaj w filiżankach lub szklankach. Te drugie często okazywały się mało praktyczne ze względu na szybkie nagrzewanie. Ratunek przyniosły koszyczki z uszkami. Bardzo ozdobne lub nieco mniej, wyrafinowane czy grubo ciosane znalazły się w każdym domu. Warto przypomnieć, że w domach wielu Polaków również nadal podaje się herbatę w szklankach włożonych do koszyczków.

Rosyjski spleen

Dziś herbata w Rosji jest praktycznie niezbędna. Mimo wcale nie tak długiej historii, jej obecność w każdym domu świadczy o tym, jak bardzo zakorzeniła się w kulturze rosyjskiej. Nie tylko wielcy literaci poświęcali jej sporo uwagi, ale także telewizja czy obecnie Internet. Warto zaznaczyć, że Rosjanie lubią bardzo mocną herbatę, właśnie taką jak Earl Grey. Jej cierpki smak często niwelują cukrem, dżemem lub sokami owocowymi.


Komentarze