Choć Chiny są jednym z największych producentów herbaty, to Japonia kojarzy się jako jej królestwo. W kraju kwitnącej wiśni od wieków pija się zieloną herbatę czemu towarzyszy szczególny rytuał, kultywowany od setek lat. Jaką herbatę najczęściej pija się w Japonii i jak ją zaparzyć? Zapraszamy do lektury.

Zielona herbata o wielu smakach

Japonia słynie z wielu rodzajów zielonej herbaty, które produkuje się z jednej rośliny – camelia sinensis. Z liści tego wiecznie zielonego drzewa uzyskuje się ponad 20 rodzajów typów herbaty. Najbardziej znaną i jednocześnie najłatwiej dostępną jest sencha, której można spróbować w Teekanne Sencha Royal. Uzyskany napar jest lekko gorzkawy i zarazem słodki, o delikatnym, orzeźwiającym zapachu. Jakość senchy ocenia się po kolorze liści – im ciemniejsze, tym lepszej jakości jest herbata.

Popularna jest także herbata bancha, którą w porównaniu do senchy uznaje się za herbatę niższego gatunku, powstaje bowiem z niższych pędów. W odróżnieniu od senchy jest mniej gorzka i łagodniejsza w smaku, ma też mniejsze działanie pobudzające. Z banchy Japończycy produkują także genmaicha, do której dodają prażony ryż – dzięki niemu herbata zyskuje słodki, orzechowy aromat.

Najważniejszą herbatą w Japonii pozostaje matcha, zielona herbata w postaci zielonego proszku. Otrzymuje się ją z rozdrobnionych liści, zaś pije tylko podczas specjalnej ceremonii.

Ceremonia picia herbaty

Ceremonię picia herbaty w Japonii określa się mianem chanoyu, co dosłownie oznacza „wrzątek na herbatę”. Odbywa się ona w przeznaczonym do tego ogrodowym pawilonie, który zapewnia spokój i harmonię. Podstawą ceremonii jest sproszkowana matcha, dla każdego z uczestników przeznacza się po 3 łyżeczki tej herbaty. Zalewa się ją wodą i roztrzepuje specjalnym bambusowym przyrządem. Po wymieszaniu gospodarz rozlewa herbatę gościom. Herbatę podaje się na dwa sposoby – w jednym naczyniu dla wszystkich gości lub w osobnych naczyniach, co jest uzależnione od rodzaju parzenia herbaty.

Ceremonia picia herbaty opiera się na ściśle określonych zasadach, ich opanowanie wymaga wielu lat nauki, dlatego w Japonii coraz większą popularnością cieszą się kursy parzenia herbaty w szkołach herbacianych. Uczestnicy poznają tajniki ceremonii oraz zasady parzenia różnych rodzajów herbat.


Komentarze