Kalendarzowe rozpoczęcie wiosny już za nami. Ptaszki ćwierkają, trawy zielenieją, innymi słowy otaczająca nas przyroda rozkwita z dnia na dzień. Wiosenna pogoda niesie ze sobą nutkę optymizmu i radości, ponieważ nasze samopoczucie również z dnia na dzień znacznie się polepsza. Jak tu się nie uśmiechać, kiedy możemy wychodzić na długie spacery, biegać na świeżym powietrzu, czy też rozpoczynać sezon grillowy? Wiosna to także idealny czas na zmianę  nawyków żywieniowych. Takim sposobem możemy zamienić gorącą herbatę na Bubble Tea, do której idealnie nada się herbata Sencha Royal Teekanne.

Herbata z bąbelkami

Tym, którzy nie wiedzą, czym jest herbata Bubble Tea, warto przedstawić garść informacji, które nieco przybliżą jej sylwetkę. Herbatka Bubble Tea wywodzi się z Tajlandii, a swoją nazwę zawdzięcza perełkom tapioki (skrobia pozyskiwana z korzeni manioku). Herbata to  występuje również pod nazwą Pearl Tea oraz Boba Drink. Jednakże w naszym kraju stosuje się wyłącznie pierwszą nazwę. Bubble Tea to połączenie herbaty zielonej jak Sencha Royal Teekanne lub herbaty czarnej z  tapioką, owocami oraz mlekiem. Skoro zapoznaliśmy się z krótką historią herbaty, przyszedł czas na przepis!

Sencha Royal Teekanne – sposób na Bubble Tea

Przygotowanie herbaty Bubble Tea nie zabiera nazbyt dużo czasu, przy czym ta wersja najlepiej smakuje, kiedy jest mocno schłodzona. Generalnie herbata z bąbelkami powinna być podawana w wysokich szklankach razem z grubymi słomkami, dzięki którym do naszych ust trafią kuleczki tapioki wraz z napojem. A oto przepis na przygotowanie Bubble Tea:

– 4 duże łyżki tapioki,

– 1/2 szklanki soku malinowego,

– 2 torebki herbaty Sencha Royal Teekanne,

– 1 szklanka mleka,

– 2 łyżeczki miodu,

– 1/2 limonki,

Tapiokę zalewamy malinowym syropem i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy namoczoną skrobię do wrzącej, nieco osłodzonej wody. Kiedy tapioka wypłynie na wierzch,  odmierzamy 15 minut (do momentu aż tapioka zwiększy swoją objętość i stanie się przezroczysta). Gotową tapiokę odstawiamy na kolejny kwadrans, aby ostygła. Kiedy skrobia jest już gotowa, zaparzamy 2 torebki herbaty Sencha Royal Teekanne w jednym kubku. Dzięki temu będzie miała bardziej intensywny aromat i smak. Zaparzoną herbatę mieszamy ze szklanką mleka, 2 łyżeczkami miodu oraz wyciśniętym sokiem z połowy limonki. Na koniec wrzucamy  tapiokę. Gotowy napój należy rozlać do szklanek i odstawić do schłodzenia.

Smacznego!

 

 


Komentarze