Okres wakacji sprzyja podróżom, w związku z czym postanowiliśmy wyruszyć do Wiednia, gdzie oczywiście herbata po wiedeńsku była jedną z rzeczy, których koniecznie chcieliśmy spróbować. Oprócz pięknych zabytków czy sławnego tortu, wiedeńczycy słyną z ogromnej dbałości o kulturę osobistą. Przejawia się to prawie że na każdym kroku, m. in. w komunikacji miejskiej czy kawiarni. Herbata na ochłodę nie jest tu wcale tak popularna, jak austriacki alkohol czy kawa, ale można spotkać wiele osób, które w porze lunchu wybierają właśnie ten napój.

Nieco inaczej

Niż w innych zakątkach świata podawana i przygotowywana jest herbata po wiedeńsku. Zacznijmy od zaparzania. Torebkę mocnej czarnej herbaty cejlońskiej, np. Teekanne Ceylon zalewa się niewielką ilością wrzątku, a następnie zaparza pod przykryciem ok. 5-8 minut. W ten sposób powstaje esencja. Wiedeńczycy zalewają ją wrzątkiem, dodają różne ingrediencje i w takiej postaci piją herbatę po wiedeńsku. Jednak w tym zakresie istnieje spora dowolność, ponieważ esencję można zalać również mlekiem czy śmietanką, dodać rum, konfitury lub sok etc.

Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest sposób, w który herbata po wiedeńsku jest podawana. Kelner przynosi na tacy filiżankę z esencją i łyżeczką na spodeczku, a oprócz tego w osobnych porcelanowych pojemnikach mleko, wrzątek, śmietankę, sok, konfitury na talerzyku i rum. Klient sam może wybrać, jaka mieszanka będzie dla niego najbardziej odpowiednia. Ten sposób podawania jest oczywiście bardzo korzystny dla klienta, co często skutkuje pozytywnymi opiniami o lokalu i kulturze wiedeńczyków. Idealnym dodatkiem do herbaty są ciastka wiedeńskie, serniki, pączki czy torty, choć w upały je odradzamy. Poniżej prezentujemy przepis na świetne lody na bazie herbaty zielonej!

Herbata po wiedeńsku – składniki:

  • 1, 5 szklanki mleka (3,2%)
  • 6 torebek Teekanne Ceylon
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki

Herbata po wiedeńsku – przygotowanie

Szklankę mleka wlać do garnka, zagotować i wrzucić do niego 6 torebek herbaty Teekanne Ceylon. Zostawić na ok. 20 minut, następnie wyrzucić. W czasie, kiedy herbata się zaparza, ubić żółtka z cukrem (najlepiej ręcznie) i pod koniec dodać mąkę, wciąż ubijając masę. Następnie do herbaty zaparzonej w mleku dolać pozostałe pół szklanki mleka oraz tyle samo kremówki. Wlać ubite żółtka i podgrzać (ale nie zagotować!). Kiedy masa osiągnie temperaturę ok. 90 st. Celsjusza zdjąć ją z ognia i dolać pozostałą kremówkę. Dokładnie wymieszać, zostawić w lodówce na całą noc. Rano wyjąć masę, zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Następnie po 2 h wyciągnąć, ponownie zmiksować i włożyć do zamrożenia. Proces powtarzać ok. 3 razy. Po tym czasie można już jeść lody i popijać je herbatką po wiedeńsku! Smacznego ;)


Komentarze