Herbata po turecku jest niezwykle popularna w Europie. Sama nazwa naprowadza nas na kontynentalny szlak herbat, który znajduje się w granicach bliskiego wschodu. Herbata po turecku oprócz rodzimej Turcji jest też  niezwykle popularna w Północnej Afryce. Tradycja przygotowywania herbaty po turecku na przestrzeni lat była sukcesywnie opracowywana i przekazywana przyszłym pokoleniom. W efekcie każdy turysta, który chodź raz w swoim życiu odwiedził Turcję, z całą pewnością wspomina intrygujący smak i aromat tureckiej herbaty. Tradycyjna herbata po turecku wytwarzana jest w postaci suszu, który występuje tylko w rejonie wschodniej Turcji, a dokładniej w Rize. Baza herbaty po turecku to mieszanka odmian czarnych. Liście pochodzące z Rize charakteryzują się wyjątkowo mocnym aromatem i smakiem. Jednakże oprócz samego suszu sekret herbaty po turecku tkwi w sposobie parzenia oraz akcesoriach, które są wykorzystywane podczas tego procesu. Herbata po turecku pośród osób zamieszkujących wschodnie tereny Europy nazywana jest çay. Aby przygotować ją w odpowiedni sposób niezbędnym elementem jest oryginalny zestaw do parzenia herbaty nazywany demli. Tradycyjny turecki zestaw do parzenia herbaty składa się z małego oraz dużego imbryka. Oba imbryki pełnią ważną funkcję, gdyż odpowiedni sposób ich wykorzystania znacznie wpływa na smak i aromat herbaty.

Turecka ceremonia parzenia herbaty

Sposób parzenia herbaty po turecku nie jest skomplikowany, wystarczy po kolei wykonywać poniższe czynności, a z całą pewnością parzenie herbaty tureckiej się uda. Na samym początku należy dokładnie wyczyścić oba imbryki. Pierwszy krok sprowadza się do wyważenia odpowiednich ilości suszu z Rize oraz odpowiedniej ilości wody. Do mniejszego imbryka należy wsypać kilka łyżek herbaty, a następnie susz zalewany jest wodą. Zawartość imbryka należy wymieszać zgodnie ze wskazówkami ruchu zegara. Następnie z mniejszego imbryka należy powoli wylać wodę i pozostawić namoczony susz. Na koniec mały imbryk należy zamknąć. Przechodzimy do drugiej części ceremonii parzenia herbaty po turecku. Do dużego imbryka wlewamy wodę do połowy naczynia, które następnie należy umieścić na ogniu. Na dużym imbryku należy postawić mniejszy imbryk, w którym znajdują się wilgotne liście suszu. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy przelać wodę z dużego imbryka do małego. Aby wzbogacić kolor herbaty do małego imbryka należy wrzucić kostkę cukru. Na koniec dolny imbryk powinien zostać uzupełniony o tą samą ilość wody co na początku. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykręcamy ogień na średni bądź mały. Czynność trwa od ośmiu do dwunastu minut. Kiedy herbata to turecku jest już gotowa, należy wlać wywar z małego imbryka do połowy szklanki, a resztę uzupełnić wywarem z dużego imbryka. Herbata po turecku charakteryzuje się dużą zawartością cukru, lecz można mienić jego ilość według własnego uznania.


Komentarze