Herbata na wieczór powinna zagościć w twojej kuchni

Jesienne dni stają się coraz krótsze, natomiast wieczory znacznie się wydłużają. Za oknami panuje przeróżna atmosfera, a ty marzysz o relaksie. Doskonałym  rozwiązaniem jest połączenie picia herbaty z wypoczynkiem pod ciepłym kocem na wygodnym fotelu. Możesz odpoczywać w zaciszach swojego domu wraz z kubkiem herbaty, jednocześnie czytając swoją ulubioną książkę. Herbata na wieczór powinna być również spożywana przez dzieci, co zmniejszy znacząco szanse na jesienne przeziębienie.

Herbata na wieczór lub w Tybecie

Na samym początku warto wspomnieć o historii parzenia herbaty, która jest stosunkowo popularna w wielu kulturach świata. W Tybecie sposób spożywania herbaty różni się całkowicie od europejskiego stylu. Herbata dla Tybetańczyków jest formą pożywienia, a nie tylko gorącego napoju. Popularnym rodzajem herbaty stosowanej w Tybecie są tzw. cegiełki, które stanowią postać herbaty prasowanej. Mieszkańcy Tybetu do wrzącej wody wrzucają od 50 do 70 gram suchej herbaty na litr wody. Następnie do gotującej herbaty dodają od 100 do 150 gram stopionego masła, które pochodzi z mleka jaka. Na koniec składniki herbaty są ubijane specjalną drewnianą łyżką, tak aby powstała jednolita masa. Taka forma herbaty przez Tybetańczyków nazywana jest czasumą. Czasema zawiera potrzebny tłuszcz, który przyczynia się do regeneracji sił, dzięki czemu znacznie ułatwia oddychanie w klimacie wysokogórskim. Drugim tradycyjnym tybetańskim daniem jest czambu, do którego również dodawana jest herbata. Czambu łączy w sobie takie elementy, jak sprasowane liście herbaty, masło jaka, szczypta soli oraz szczypta mąki jęczmiennej. Wszystkie cztery składniki są ze sobą starannie mieszane, a następnie podawane w glinianych misach. Przejdźmy jednak do naszych propozycji herbat.

Herbata na długie jesienne wieczory

Teekanne Inner Balance to doskonała herbata na wieczór. Połączenie odmiany rooibos oraz liści miodokrzewu sprawi, iż Twój organizm znacznie się odpręży. Dodatkowo herbata łączy w sobie wiele innych smaków, a mianowicie kwiat lotosu, melisę, chmiel, lukrecję, anyż, cynamon, kardamon oraz liście jeżyny. Taki bogaty bukiet smaków w jednym kubku dostarczy niezapomnianych wrażeń.

Herbata na wieczór teekanne Sweet Dreams  zawiera szałwię oraz kwiat lipy, co znacznie przyczynia się do wyciszenia organizmu. Jej delikatność przełamuje mięta oraz werbena, które z kolei mają działanie orzeźwiające.

Ostatnia, ale równie ważna jako herbata na wieczór, jest propozycja teekanne Melisa&Lemon. Ziołowa herbata ukoi nerwy i sprawi, że jesiennych wieczorów możesz się w pełni zrelaksować. Smak ziół przełamuje nutka cytryny, dzięki czemu herbata będzie smakować wybornie na zimno oraz na gorąco.

Na zakończenie kilka ciekawostek związanych z herbatą. Po pierwsze w Mongolii oraz Tybecie herbata tabliczkowa traktowana jest jako waluta, używana głównie w handlu. Z kolei przez Birmańczyków herbata jest wykorzystywana jako przyprawa. Jeśli połączymy herbaty z czosnkiem, otrzymamy pikantny smak, przy czym herbata zniweluje nieprzyjemny zapach czosnku. Warto również wspomnieć o kiszonej herbacie. Taka forma herbaty jest popularna w Tajlandii oraz Brimie, która traktowana jest jako osobne danie lub dodatek do dania głównego. Kiszoną herbatę uzyskuje się poprzez kwaszenie liści od 10 dni do 6 miesięcy.


Komentarze