Herbata na lato może sprawić, że jej wyjątkowy smak i aromat będzie przypominać o ciepłych dniach przez cały rok. Zazwyczaj napój ten spożywany jest w formie mrożonej podczas najbardziej upalnych dni. Nie da się ukryć, że herbata na lato potrafi wyjątkowo orzeźwić organizm podczas fali upałów. Jest również niezwykle popularna podczas spotkań w gronie najbliższych. Sam napój cieszy się popularnością zarówno pośród osób dorosłych jak i dzieci. Warto pamiętać, że różne gatunki herbaty posiadają szereg właściwości, które mogą okazać się nieocenione podczas upalnego lata. Kiedy temperatura na termometrach znacznie wzrasta, ludzki organizm zwiększa zapotrzebowanie na wodę. Oczywiste jest, że podczas lata człowiek powinien przyjmować znacznie więcej płynów niż podczas zimniejszych miesięcy.

Herbata gorąca czy zimna?

Co ciekawe, gorąca herbata jest skuteczniejsza podczas gaszenia pragnienia niż napoje zimne. Stan ten jest spowodowany faktem, że organizm ludzki nie reaguje na zimne napoje, ponieważ potrzebuje stałej temperatury. Szklanka zimnego płynu tylko na chwilę ugasi pragnienie,a  organizm tylko na kilka minut odczuje ulgę. Herbata na lato, jaką jest na przykład herbata owocowa Fresh Orange od firmy Teekanne, osłodzona i spożywana na ciepło sprawi, że organizm utrzymuje stałą temperaturę ciała. Ciepły napój stabilizuje temperaturę ludzkiego organizmu, przez co człowiek odczuwa znaczne większe orzeźwienie. Ciepła herbata na lato jest niezwykle popularna pośród państw arabskich, w Kazachstanie i Rosji, gdzie zwyczaj picia ciepłej herbaty stał się już tradycją. Ważne jest również aby podczas upalnych dni nie poprzestawać tylko na jednym kubku herbaty, ponieważ organizm powinien być systematycznie nawadniany.

Jaka herbata na lato?

Generalnie najbardziej skuteczna w lecie jest biała herbata. Jest  ona uprawiana w prowincji Fujian zlokalizowanej w Chinach oraz w Neapolu, Tajlandii oraz Tajwanie. Sposób uprawy nieco odbiega od reszty gatunków, gdyż biała herbata jest otrzymywana z pąków liści lub młodych liści krzewu herbacianego. Proces obróbki sprowadza się do więdnięcia i suszenia pąków bądź liści. W efekcie taki sposób uprawy sprawia, że  herbata nie ulega procesowi utleniania i  jest bogata w polifenole. Biała herbata stanowi bogactwo minerałów i witamin. Dzięki zawartości witaminy C biała herbata znacznie wspomaga system odpornościowy organizmu, jednocześnie łagodząc stresy oraz napięcia. Zawartość kofeiny w herbacie sprawia, że organizm odczuwa pobudzenie, a przede wszystkim znaczne orzeźwienie. W tym wypadku stosowanie ciepłej białej herbaty podczas cieplejszych dni z całą pewnością odpowiednio nawodni organizm. Połączenie jej z miętą i cytryną tylko wzmocni poczucie orzeźwienia.
Jeżeli chodzi o sam proces parzenia tej odmiany, to należy robić to w porcelanowej filiżance. Torebka herbaty powinna zostać zalana wodą o temperaturze od 85 do 90 stopni i parzona przez 5 minut.


Komentarze