Herbata na jesień powinna być spożywana każdego dnia. Za oknami kolorowa jesień ukazuje swoje wdzięki, a ty możesz podziwiać ten piękny krajobraz relaksując się w domu wraz z kubkiem gorącej herbaty.  Jeżeli jednak jesienna aura kompletnie na ciebie nie działa, to z całą pewnością powinieneś sięgnąć po odpowiedni rodzaj herbaty, który ukoi twoje nerwy. Pośród wielu odmian herbat każdy  znajdzie swój jesienny ideał.

Herbata na jesień doczeka się swojego finału w tej opowieści. Za nim przedstawione zostaną propozycje przeróżnych rodzajów herbat, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na tradycję picia herbaty.  Stała się ona bowiem popularną ceremonią w wielu krajach na świecie i do dnia dzisiejszego jest kontynuowana. Znacie powiedzenie five o’clock? Jest ono silnie związane z ceremonią picia herbaty w królewskiej Anglii, która jest znana wśród Anglików od wielu, wielu lat. Mieszkańcy Anglii tak bardzo lubili herbatę, że pili ją aż 3 razy dziennie. Mianowicie po śniadaniu, podczas lunchu oraz o słynnej godzinie 17.00. Najbardziej popularnymi rodzajami spożywanymi przez Anglików były odmiany wschodnioindyjskie, które charakteryzują się przede wszystkim mocnym aromatem oraz esencją o głębokiej barwie.  Anglicy najczęściej do herbaty dolewali mleka lub śmietanki, które doskonale podkreślały aromat herbaty. Tradycyjną angielską herbatę przygotowywano w ceramicznym czajniku, który w pierwszej kolejności był ogrzewany wrzątkiem od 3 do 5 minut, następnie woda była wylewana. Kolejnym krokiem było wrzucenie do czajnika odpowiedniej ilości łyżeczek herbaty w stosunku do ilości filiżanek. Oczywiście uzupełniano czajnik o jedną łyżkę herbaty, której zadaniem było wzbudzenie odpowiedniego aromatu. Angielską herbatę parzono przez 5 minut, gdzie najpierw do filiżanek wlewano mleko lub śmietankę, a następnie herbatę. Dzięki czemu jej smak był głębszy, a kolor bardziej wyrazisty. Odwrotna kolejność wlewania była uważana przez Anglików za zachowanie nietaktowne, które godziło w angielską etykietę. Warto również wspomnieć, iż tradycja picia herbaty przez Anglików odbywała się w szerszym gronie przyjaciół. Na zakończenie przedstawione zostaną kandydatury do tytułu herbaty na jesień.

Propozycje herbat na jesień dla smakoszy:

  • Herbata teekanne Orange&Giner będzie doskonałym wyborem, jeśli jesteś zwolennikiem słodyczy i tęsknisz za wakacjami. Jest to idealna herbata na jesień, kiedy odczuwamy chłodną aurę. Połączenie smaku pomarańczy z imbirem sprawia, że herbata jest nieco goryczkowa. Jednak nuta pomarańczowa przełamuje ten smak, nadając herbacie charakterystycznego aromatu.
  • Magic Moments to herbata teekanne dla zmarzluchów. Ta herbata na jesień łączy w sobie smak dojrzałych owoców ze smakiem winogron nasączonych rumem. Ponadto smak herbaty przełamuje wyczuwalna nuta pomarańczy.
  • Ginger&Lemon to herbata na jesień, która, dzięki połączeniu imbiru z nutą cytryny, stanowi świetny odpowiednik tradycyjnej herbaty z cytryną. Jej goryczkowa nuta i bogaty aromat to idealny smak na jesień.