Herbata mrożona podczas ciepłych, wiosennych wieczorów to bardzo dobre rozwiązanie, które może na stałe zagościć w kuchni każdego domu. Co ciekawe, napój ten może zostać wykorzystany zarówno podczas przyjęć okolicznościowych czy też spotkań towarzyskich w gronie najbliższych, a także jako napój orzeźwiający po morderczych treningach fizycznych, mających na celu pozbycie się nadprogramowych kilogramów.

Chyba każdy zdaje sobie sprawę, że herbata mrożona to nic innego jak herbata podawana w wersji zmrożonej wraz z kostkami lodu. Tego typu orzeźwiający napój znany jest od wielu pokoleń, ponieważ jest zarówno smaczny jak i prosty w przygotowaniu.
Herbata mrożona i jej słodko-kwaśne oblicze z pewnością zainteresuje miłośników herbaty, zatem czas najwyższy zaprezentować kilka przepisów.

Mrożona herbata – kwaśne oblicze

Pierwsza receptura opiera się na wykorzystaniu soczystej limonki oraz zielonej herbaty takiej jak Green Tea od firmy Teekanne. Przygotowanie mrożonej herbaty nie wymaga zbyt dużo czasu ani kulinarnego talentu. Nawet kucharski laik poradzi sobie z przepisem na mrożony napój. Na samym początku wystarczy zaparzyć torebkę herbaty Green Tea w temperaturze 80 stopni C przez co najmniej 6 minut. Kiedy herbata wystygnie należy przygotować duży pękaty dzbanek, do którego powinno się wlać około litra niegazowanej wody mineralnej. Następny krok sprowadza się do wyciśnięcia soku z dwóch limonek i połączenia go z wodą mineralną. Na koniec do pękatego dzbanka należy dolać zieloną herbatę. Całość wymieszać i uzupełnić  co najmniej 10 kostkami lodu.

Mrożona herbata na słodko

Dla zwolenników słodkich smaków mamy przepis na mrożoną herbatę z dodatkiem pomarańczy i jabłka. W tym wypadku pięć torebek herbaty czarnej Earl Grey z Teekanne należy wrzucić do dużego garnka, który następnie zalewamy dwoma szklankami wrzątku. W tym sam czasie należy sparzyć cytrynę, jabłko oraz pomarańczę, a następnie owoce pokroić w kostkę. Kiedy torebki herbaty w pełni się zaparzą,  należy wyciągnąć je z garnka i dodać pół szklanki syropu malinowego oraz owoce. Całość zalewamy dwoma litrami wrzątku. Niezmiernie ważne jest aby owoce zostały zalane wrzątkiem, gdyż dzięki temu, że z owoców wydobędzie się sok. Kiedy przygotowana herbata ostygnie, powinna zostać umieszczona w lodówce na kilka godzin. Słodka wersja mrożonej herbaty powinna być podawana z liśćmi mięty oraz kruszonym lodem. Kostki lodu mogą być zastąpione zamrożonym sokiem z pomarańczy lub rozwodnionym sokiem z malin. Kolorowe kostki w połączeniu z listkami mięty uatrakcyjnia wygląd mrożonego napoju.


Komentarze