Są ludzie, którzy uwielbiają herbatę z mlekiem. Inni dla odmiany są jej zdecydowanymi przeciwnikami. Co przemawia za, a co przeciw takiemu połączeniu?

Kwestia smaku

Wiele osób pije kawę z mlekiem ze względu na smak, jaki uzyskuje się przez takie połączenie. Prawdziwi smakosze wskazują jednak na pewien istotny problem – mleko zagłusza smak herbaty, podczas gdy tą ostatnią powinno się delektować. Nie ma znaczenia, czy chodzi o herbatę czarną, zieloną, czy białą. Wyrazistą, czy delikatną. Smak zostaje zaburzony.

Czy herbata z mlekiem jest zdrowa?

Wiele osób może pomyśleć, że tak, jednak nie do końca jest to prawdą. Mleko sprawia, że katechiny zawarte w herbacie przyswajają się wolniej. Tym samym herbata na mleku jest mniej zdrowa – warto o tym pamiętać, zanim po nie sięgniemy. By uniknąć wątpliwości – według badań samych katechin raczej nie ubywa. Problem pojawia się raczej z ich „przystępnością”.

Należy tez pamiętać o tym, że mleko posiada laktozę, a ta nie każdemu służy. Jednocześnie wiele osób ma tendencję do słodzenia herbaty na mleku, a przecież już sama laktoza jest formą cukru – po tym, gdy zostanie dodany cukier „kuchenny”, efekt dla organizmu nie jest najlepszy.

Co w zamian?

Jeśli komuś ewidentnie zależy na smaku, jaki się uzyskuje przez łączenie herbaty i mleka (choć jak wspomnieliśmy wyżej, zabija to oryginalny smak tego napoju), a jednocześnie zależy mu na jak największym zachowaniu właściwości zdrowotnych tej pierwszej, pozostaje pewna możliwość. Mowa tu o stosowaniu tak zwanego „mleka” roślinnego – sojowego, ryżowego, owsianego lub migdałowego. Co prawda mleka roślinne również tłumią oryginalny smak, ale z pewnością są dużo lżejsze dla żołądka.


Komentarze