Zauważyliście, że w sklepach pojawiły się już pierwsze maliny? Uznaliśmy, że w takim razie czas na przypomnienie Wam o herbatce malinowej. To napój, który pierwotnie nie był określany mianem herbaty, a raczej naparu. Dlaczego? Otóż często maliny suszono i takie suszone zalewano wrzątkiem. Zauważamy tu oczywiście brak liści herbaty. Z czasem jednak sposób zaparzania oraz mieszanie malin z liśćmi chińskiego przysmaku w celu pozbawienia go goryczki doprowadziły do tego, że dziś istnieje wiele mieszanek o nazwie herbata malinowa.

Naturalne właściwości

Maliny same w sobie zawierają wiele kwasów organicznych, np. jabłkowy czy salicylowy. Oprócz tego bogate są w pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, witaminy (C, E, B1, B2, B6), potas, magnez, wapń i wiele innych. Warto także przypomnieć, że nie tylko owoce są prozdrowotne, ale również liście, w których znajdziemy m.in. flawonoidy, garbniki i sole mineralne. Takie bogactwo działa pozytywnie na odporność, nastrój czy trawienie. Dlatego wiele osób chętnie sięga po herbatkę malinową w okresach przeziębień czy stresu. Warto ją również podawać małym dzieciom. Jej słodki owocowy smak z pewnością przypadnie im do gustu.

Malinowa herbata – jak ją pić?

Herbatę malinową należy długo zaparzać, o wiele dłużej niż tradycyjną, bo aż 8-10 minut. Jej smak i aromat wydobywają się bardzo powoli, ale długi czas oczekiwania wynagrodzi nam ich intensywność. Można ją pić bez dodatków, ale także z miodem, cytryną lub w różnych wariacjach owocowo-korzennych, jak np. Forest Fruits czy Red Berries. To jedna z tych herbat, która idealnie łączy się ze słodkimi deserami i ciastami. Można z niej zrobić także pyszny krem, na który przepis poniżej!

Składniki:

3 torebki Teekanne Raspberry

niecała szklanka wrzątku

500 g serka homogenizowanego naturalnego

3 łyżeczki żelatyny

cukier wg. uznania

przygotowanie:

W niecałej szklance wrzątku należy zaparzyć 3 torebki herbaty Teekanne Raspberry  przez 10-12 minut. Następnie taki napar podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i wtedy dodajemy żelatynę. Czekamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy. Krem przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach można go udekorować startą czekoladą.

Smacznego!

 

 

 


Komentarze