Herbata jaśminowa pośród wielu rodzajów herbat stanowi  powiew świeżości ze Wschodu. Jest niezwykle popularna w Pekinie, a na przestrzeni ostatniej dekady zyskuje również sporą grupę zwolenników w Polsce. Herbata jaśminowa posiada długoletnią historię, która sięga aż 800 lat wstecz. W tamtym czasie ziemiami chińskimi rządziła słynna dynastia Song. Członkowie królewskiej rodzinny rozkoszowali się aromatycznym smakiem herbaty wzbogaconej o kwiaty jaśminu.

Herbata jaśminowa  – orientalny powiew świeżości

Słynny kwiat ma swoje korzenie w Persji, skąd dopiero w III wieku n.e. został przetransportowany na tereny Chin. Początkowo Chińczycy nie dostrzegali zalet, jakie posiada kwiat jaśminu. Diametralna zmiana nastąpiła w V wieku, kiedy to po raz pierwszy połączono jaśmin z herbatą. Oczywiście efekt był zaskakujący. Sam jaśmin stanowi roślinę z rodziny oliwkowatej. Najczęściej płatki jaśminu są różowe, białe czy żółte. Do herbaty wykorzystywany jest jedynie jeden rodzaj jaśminu zwanego wielkolistnym. Rodzaj ten uprawiany jest głównie w Indiach, Sri Lance, Chinach jak i Filipinach. Krzew jaśminu liczy najczęściej osiem metrów wysokości, a wielkość kwiatów szacuje się miedzy czteroma i siedmioma centymetrami. Kwiaty krzewu skupią się w grupach, dzięki czemu ich aromat jest niezwykle intensywny. Kwiaty w ciągu dnia są zamknięte, a otwierają się dopiero nocą.

Słów kilka o uprawie

Zbieranie kwiatów jaśminu odbywa się z samego rana. Następnie są one przechowywane w chłodnym miejscu, aby kwiaty nie mogły rozkwitnąć i pełni się otworzyć. Kolejny krok sprowadza się do umieszczenia kwiatów obok wysuszonych liści herbaty. Najczęściej proces ten przypada na późne popołudnie i trwa aż cztery godziny. Wchłanianie powinno być powtarzane co najmniej sześć razy, tak aby wysuszone liście herbaty mogły w pełni wchłonąć aromat kwiatów jaśminu. Na koniec całej obróbki drobna część kwiatu jaśminu jest dosuszana i łączona z suchymi już liśćmi herbaty. Jeżeli chodzi o szereg właściwości zdrowotnych jakie  posiada herbata jaśminowa, to warto zwrócić uwagę na zawartość polifenoli. Związki te działają antyoksydacyjnie, co w konsekwencji prowadzi do oczyszczenia organizmu z wolnych rodników.

Naturalne właściwości

Herbata jaśminowa działa uspokajająco, dzięki zawartości samego jaśminu. Zapach jaśminu potrafi wprowadzić organizm w stan euforii. Herbata ponadto wspiera pracę serca poprzez wspomaganie układu krwionośnego, redukując jednocześnie cholesterol. Na zakończenie warto wspomnieć o odpowiednim sposobie parzenia herbaty jaśminowej. Jak każda herbata, powinna być ona parzona w porcelanowych filiżankach, wcześniej sparzonych i wypłukanych. Porcelana najlepiej wydobywa smak i aromat herbaty. Napar z herbaty powinien być parzony w temperaturze od 70 do 80 stopni C,  przez 2 do 3 minut. W zależności od upodobań herbata jaśminowa może zostać osłodzona cukrem bądź miodem.


Komentarze