Herbata indyjska to orientalny powiew świeżości i wyrazistego aromatu herbaty, który posiada spore grono zwolenników zarówno pośród osób dorosłych jak i dzieci.

Malownicze Indie

Jak sama nazwa wskazuje herbata uprawiana jest w malowniczych Indiach. Główne uprawy występują w północno-wschodnich regionach kraju. Mianowicie w prowincji Asssam, która zlokalizowana jest na obu brzegach rzeki Brahamptura. Region Assam charakteryzuje uprawia herbat o wyjątkowo aromatycznym, mocnym smaku. Co ciekawe sama herbata w tym regionie zbierana jest tylko przez kilka miesięcy w roku. Okres zbiorów trwa od marca do września. Przez resztę roku krzewy herbaty są pieczołowicie zabezpieczane przed możliwym uszkodzeniem, związanym z kaprysami pogody.
Jednakże najbardziej aromatyczna mieszanka herbat indyjskich występuje w północnej części Indii, a mianowicie prowincji Darjeeling. W tym regionie sposób uprawy herbaty jest szczególnie trudny, gdyż pole uprawne leżą u podnóża południowego stoku Himalajów na wysokości 2000, a nawet 3000 metrów nad poziomem morza. Herbaty z rejonu Darjeeling są zbierane jedynie trzy razy w ciągu roku, ze względu na specyficzną lokalizację pól.

Herbata indyjska – orientalny powiew świeżości

Na terenie Indii niezwykle popularne są cztery tradycje picia herbaty. Pierwszą z nich jest herbata indyjska z masłem, która stanowi tybetański przysmak. Ten rodzaj spotykany jest głównie w północnych regionach Indii. Herbata ta poprzez połączenie liści indyjskiej uprawy z masłem ma nieco słonawy posmak.
Kolejnym popularnym rodzajem herbaty przygotowywanej na terenie Indii jest tak zwana ginger honey lemon tea. Jest to nic innego jak wywar herbaciany, który bazuje na gotowanym korzeniu imbiru. Jest on wzbogacony o sok z limonki oraz miód.
Mieszkańcy Indii w szczególności gustują w herbacie czarnej, którą łączą z pieprzem, solą oraz cukrem. Takie połączenie różnorodnych smaków sprawia, ze herbata jest szczególnie aromatyczna, a jej smak intryguje.
Oczywiście najbardziej popularnym rodzajem herbaty indyjskiej jest czaj, który również występuje pod nazwą masala czaj. Ten rodzaj herbaty charakteryzuje się wyjątkową nutą pikanterii. Samo słowo  masala w tłumaczeniu oznacza przyprawę. Podstawowy przepis wykorzystywany przez mieszkańców Indii sprowadza się do połączenia intensywnej, czarnej herbaty z mlekiem. Sam sposób przygotowania rozpoczyna się od dodania przypraw takich jak cynamon, pieprz, kardamon czy też imbir do słodkich składników jak melasa, miód czy brązowy cukier. Następnie składniki te są doprowadzane do wrzenia. Kolejnym krokiem jest dodanie czarnej herbaty i na samym końcu mleka. Kiedy wszystkie składniki zostaną ze sobą dokładnie wymieszane, całość jest ponownie podgrzewana. Po doprowadzeniu herbaty do wrzenia, należy ją odstawić na kilka minut,  aby wywar uzyskał odpowiedni smak i aromat.


Komentarze