Zimowy czas sprzyja narciarskim szaleństwom w białym puchu. To wspaniała okazja do aktywnego wypoczynku wpływającego na poprawę kondycji, jak i naszego samopoczucia. Śnieżne atrakcje w całym swym uroku mogą jednak znacznie obniżyć naszą odporność, narażając nas na niechciane infekcje. Jest jednak sposób, by poradzić sobie ze spadkiem odporności w mroźny czas, tak byśmy mogli skupić się jedynie na walce z nowymi wyzwaniami na stoku, zamiast z przeziębieniem. To herbata górska! Rewelacyjne antidotum na wszelkie dolegliwości okazuje się być herbata górska, która rozgrzeje nas w mroźne dni.

Herbata górska – jak przygotować?

Rozgrzewająca herbata z korzennymi przyprawami:

Do przyrządzenia pysznego, korzennego naparu będziesz potrzebować czarną herbatę Teekanne Nero lub Teekanne Earl Grey, a także garść goździków, laskę cynamonu, sok z cytryny i pomarańczy oraz cukier lub naturalny miód.

Herbata górska jest niezwykle łatwa do przyrządzenia. Zagotuj wodę z dodatkiem cynamonu i goździków, następnie wrzuć jedną torebkę herbaty i parz pod przykryciem około 5 minut. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, całość podgrzej do zagotowania. Kiedy wszystko będzie gotowe, odcedź napar do kubka i dosłodź do smaku.

Gorąca owocowa herbata z rumem:

Bazą tej herbaty może być zwykła czarna herbata lub herbata owocowa, jak Teekanne Magic Apple lub Teekanne Fresh Orange. Potrzebne będą również suszone owoce, jak morele i rodzynki, a także kilka goździków, kawałek kory cynamonowej i kieliszek rumu.

Suszone owoce kroimy w większe kawałki, dodajemy przyprawy oraz torebkę wybranej herbaty i zalewamy wrzącą wodą, Gotujemy przez 3 minuty i zlewamy do kubka. Następnie dolewamy rum i słodzimy do smaku.


Komentarze