Herbata Gold to kolejny członek licznej rodziny herbat Teekanne. Każdy miłośnik czarnej herbaty z całą pewnością zwróci uwagę na jej niezwykły aromat. Natomiast jesienne dodatki w postaci miodu, cynamonu, limonki czy goździków dodatkowo podkreślą jej intrygujący smak.

Herbata Gold Teekanne oraz jej krótka historia

Jak każdy gatunek herbaty, tak i herbata Gold Teekanne posiada swoją długą historię. Herbata czarna zawdzięcza swoje istnienie kaprysowi losu, gdyż dawno, dawno temu w Chinach doszło do małego incydentu. Mianowicie podczas przewozu zielonej herbaty do Anglii cały transport uległ zamoknięciu. Przewoźnicy nie zdawali sobie sprawy z tego, że wpłynęło to na herbatę. Na miejscu okazało się, że wszystkie liście poprzez zamoknięcie zostały poddane procesowi fermentacji, a ich zmieniły kolor na brązowy. Przewoźnicy pomimo trudnej sytuacji w jakiej się znaleźli spróbowali herbaty i w taki sposób odkryli zupełnie nowy gatunek. Czarna odmiana otrzymywany jest poprzez proces więdnięcia i zwijania liści, następnie liście poddawane są procesowi skręcania, a ostatni etap sprowadza się do fermentacji. Po całej obróbce liście są odpowiednio suszone oraz sortowane. Obecnie czarne herbaty są głównie pozyskiwane z plantacji zlokalizowanych w krajach afrykańskich, Chinach i Indiach. Pośród zwolenników czarnego gatunku jaką jest najbardziej ceniona jest herbata Darjeeling pochodząca z północnych Indii. Również docenianą i znaną jest też herbata wywodząca się z Cejlonu, a także prowincji Assam.

Na zakończenie warto pamiętać, że, jak każda herbata, tak i czarna odmiana wymaga odpowiedniej temperatury i czasu parzenia. W tym przypadku herbata Gold Teekanne powinna być parzona od 3 do 5 minut w temperaturze 100 stopni. Aby w pełni wydobyć jej smak, warto dodać do niej łyżeczkę miodu oraz sok z cytryny.


Komentarze