Jak powstała herbata ekspresowa? Jaki jest koszt herbaty ekspresowej, a jaki liściastej? Dlaczego warto pić susz zapakowany w torebki? Z tymi pytaniami spotykaliśmy się wielokrotnie. Kontrowersje i nieścisłości urosły do tak wielkiej rangi, że postanowiliśmy w tym wpisie wyjaśnić kilka niezwykle istotnych kwestii. Mamy nadzieję, że obalimy parę mitów, a przy okazji dowiecie się czegoś naprawdę ciekawego.

Herbata ekspresowa – powstanie

Wynalazcą herbaty ekspresowej jest Thomas Sullivan – importer herbaty z Nowego Jorku. W 1908 roku, chcąc zwiększyć swoje wpływy, stworzył świetną kampanię promocyjną. Do woreczków z jedwabiu wrzucał niewielką ilość suszu i tak zapakowany produkt wysyłał za darmo do różnych znanych osób, które mogłyby zostać jego klientami. Można rzec, że zapoczątkował on marketing promocyjny, który istnieje do dziś. Forma spodobała się na tyle, że w jego ślady poszły inne osoby. Próbowano pakować susz w gazę, papier, aż w końcu idealne okazało się połączenie konopii manilskich z włóknem termoplastycznym wynalezione przez Adolfa Rambolda. Wygoda zaparzania herabty ekspresowej okazała się nieoceniona.

Herbata ekspresowa czy herbata liściasta – co droższe?

Do kosztów produkcyjnych należy doliczyć opakowanie w formie woreczka. Wielu producentów pragnie jednak, by cena ich herbaty ekspresowej się nie zmieniła, wobec czego do woreczka trafia susz gorszej jakości. Jak zatem rozpoznać dobrej jakości herbatę ekspresową i czy warto ją pić? Istnieje kilka wyznaczników. Herbaty, taka jak Teekanne Forrest Fruit czy Teekanne Ceylon, mają swoje liczne odpowiedniki u innych producentów. Pewnym wyznacznikiem może być cena, ale także sam susz, wygląd torebek, smak herbaty.

Na pewno nie warto porównywać herbaty liściastej do ekspresowej. W tej pierwszej susz często ma postać dużych liści i gałązek, natomiast do torebek pakuje się niewielkie listki, a nawet liście utarte na proszek. Wbrew pozorom herbata ekspresowa nie traci smaku i właściwości w wyniku obróbki tudzież przez woreczek. Wręcz przeciwnie – dodatkowe opakowanie chroni susz przed światłem, wilgocią czy nieprawidłowym przechowywaniem, co pozwala na dłużej zachować jej smak i aromat. Herbata liściasta wymaga od nas specjalnych puszek oraz wielu przyrządów, a jej nieodpowiednie przechowywanie jest przyczyną zaniku właściwości, smaku i aromatu.

Dlaczego zatem w sklepach cena herbat liściastych jest wyższa niż ekspresowych? To bardzo proste. Susz jest nabywany przez mniejszą liczbę osób, natomiast herbata ekspresowa cieszy się większym popytem przez wygodę użytkowania. Ponieważ mniej osób kupuje herbatę liściastą, musi mieć ona wyższą cenę, aby opłacało się ją produkować. Warto zaznaczyć, że tak jak z jednej porcji suszu można zrobić kilka herbat, tak z dobrej jakości herbaty ekspresowej również.


Komentarze