Legendy związane z powstaniem herbaty Earl Grey

Herbata Earl Grey wyróżnia się wyjątkowym aromatem pośród innych herbat i stanowi konkurencje dla miłośników czarnego płynu, zwanego kawą. Herbata Earl Grey znacznie różni się od pozostałych rodzajów herbat, dlatego przybliżyć przybliżyć nieco jej historię. Same miano hrabiego (earl), które występuje w nazwie czarnej herbaty, wywodzi się od premiera Wielkiej Brytanii – Charlesa Grey’a, Według legendy sprowadził on herbatę do Europy, dzięki swoim heroicznym wyczynom. Wedle legend chińskich, premier Grey podczas rejsu statkiem po chińskich wodach rzucił się bez zastanowienia w morskie otchłanie, aby uratować tonącego człowieka. Ów człowiek okazał się synem chińskiego mandaryna. Jako nagroda w zamian za uratowanie członka rodziny mandaryn przekazał Greyowi liście czarnej herbaty. Natomiast legendy indyjskie przedstawiają sprawę nieco inaczej. Premier Grey podczas spaceru po bogatych, indyjskich terenach z daleka zobaczył kucającego chłopca, który zrywał kwiaty. Grey’a zaniepokoiły ruszające się łodygi wysokiej trawy za chłopcem. Zatem poszedł zbadać sprawę. Okazało się, że w gąszczach trawy czaił się tygrys. Grey rzucił się na ratunek chłopca. Wszystko skończyło się szczęśliwie, a uratowany okazał się synem hinduskiego radży. W zamian za ratunek radża oddał premierowi swój największy dar – herbatę nazwaną potem Earl Grey. I tak czarna herbata trafiła do Europy, gdzie na przestrzeni lat zyskała wielką popularność.

W czym tkwi sekret Earl Grey’a?

Herbata Earl Grey posiada  niebanalny smak dzięki goryczkowemu olejkowi ze skóry pomarańczy bergamotowej. Ponadto czarna herbata jest bogata w fluor oraz wiele witamin i mikroelementów. Dzięki temu, po wypiciu herbaty Earl Grey nasz mózg pracuje znacznie szybciej i znacznie wpływa na nasze samopoczucie. Herbata Earl Grey zapewnia organizmowi dawkę orzeźwienia. Jednocześnie wcześniej wspomniany fluor hamuje rozwój próchnicy. Natomiast zawarte w herbacie flawonoidy obniżają poziom ciśnienia krwi i przeciwdziałają zakrzepom krwi.

Czy to wszystko, powinieneś wiedzieć o herbacie Earl Grey?

Na zakończenie warto zwrócić uwagę na specyfikę podawania. Czarną herbatę najlepiej zalewać wrzątkiem podczas drugiego etapu wrzenia,czy wtedy, kiedy woda jest całkowicie biała ze względu na tysiące drobnych pęcherzyków powietrza. Jest to niezmiernie ważne, gdyż zalanie czarnej herbaty zwykłym wrzątkiem osłabia jej aromat i właściwości. Następnie, aby polepszyć smak herbaty, należy wrzucić około pół łyżeczki herbaty na każe 200 ml wody, oczywiście na koniec dodając jeszcze jedną łyżeczkę dla smaku. Czajnik, w którym chcemy przygotować napar powinien być wcześniej ogrzany i wytarty do sucha. Właściwy czas parzenia herbaty to około od 3 do 5 minut. Dobrze zaparzony napar charakteryzuje się pianką na powierzchni oraz delikatnym aromatem pozbawionym goryczkowego smaku. Napój smakuje wybornie wraz z plasterkiem cytryny oraz kropelką mleka, którą można oczywiście zastąpić łyżeczką cukru waniliowego.


Komentarze