Herbata Earl Grey Teekanne jako typowy przedstawiciel czarnej, aromatycznej herbaty połączonej z nutą olejku z bergamotki to klasyka, która jest niezwykle popularna na całym świecie, a zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Według brytyjskich legend herbata Earl Grey zawdzięcza swoją nazwę premierowi Wielkiej Brytanii – Charlesowi Grey’owi. który otrzymał właśnie ten rodzaj herbaty w prezencie od chińskiego mandaryna. Naturalnie nie tylko sama nazwa wywołuje nasz entuzjazm, ale również niezapomniany smak herbaty przełamany goryczą kwiatu bergamotki. Tak niezwykłe połączenie zapada na długo w naszej pamięci.

Earl Grey Teekanne – idealna baza

Herbata Earl Grey Teekanne posiada szereg zwolenników, którzy lubią pić ją w tradycyjny sposób czyli z dodatkiem cukru i ewentualnie plasterkiem cytryny. Oczywiście Earl Grey stanowi również idealną bazę dla niezliczonych herbacianych przepisów. Ponadto sama herbata może być dodatkiem do słodkości takich jak ciasta lub kruche ciasteczka.

Herbaciane wariacje

Przy pomocy herbaty Earl Grey Teekanne można przygotować szereg herbacianych wariacji. Skoro już kilka dni temu przywitaliśmy z szerokim uśmiechem kalendarzową wiosnę, zatem niech właśnie ta szczególna pora roku będzie inspiracją. Do przygotowania herbaty potrzebne będą:

– listki stewii,

– 1/2 łyżeczki cynamonu,

– 2 torebki herbaty Earl Grey Teekanne,

– 1 dojrzała pomarańcza,

– litr wody,

Herbatę Earl Grey Teekanne należy zaparzyć, a następnie połączyć ją z sokiem z połowy pomarańczy. Drugą część pomarańczy kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do herbaty. Następnie mieszamy z cynamonem, a na koniec osładzamy stewią wedle smaku. Takim sposobem herbata jest już gotowa.


Komentarze