Każda herbata ma swoją długą historię.  W przypadku herbaty Assam Teekanne sprawa wygląda podobnie. Zwolennicy czarnej herbaty zdają sobie sprawę, że to właśnie herbata Assam stanowi rdzenną przedstawicielkę tego  gatunku. Owa czarna odmiana swoją nazwę zawdzięcza regionowi, który leży w północno-wschodnich Indiach. Stan Assam słynie z uprawy herbaty, a dzięki tropikalnemu klimatowi i zmiennej wilgotności herbata Assam ma tak wyjątkowy smak i aromat.

Szlakami herbaty Assam

Nim świat poznał herbatę Assam musiało minąć sporo czasu, jednakże w końcu się to udało szkockiemu żołnierzowi Robertowi Bruce. Podczas wędrówki poprzez bogate tereny stanu Assam Bruce natrafił na krzewy herbaciane, które miały wyjątkowo duże listki. Zaintrygowany rozmiarem liści Bruce postanowił rozpocząć własne badania, które w późniejszym czasie przejął jego młodszy brat Charles. Początkowo miłośnicy herbaty z wysp brytyjskich nie byli zainteresowani nowym gatunkiem, ponieważ w dalszym ciągu lubowali się w tych sprowadzanych z Chin. Jednakże Charles nie poddał się i po wielu długich latach założył plantację herbaty Assam, a także nadzorował pierwszy transport herbaty do swojej ojczyzny. Herbata zyskała grono entuzjastów, tym samym Indie zdobyły nowy rynek zbytu swojej herbaty.

Herbata Assam Teekanne – inspiracji bez liku

Herbata Assam Teekanne to aromatyczna herbata, która może stanowić idealną wręcz bazę do najprzeróżniejszych przepisów herbacianych jak na przykład herbata mandarynkowa. A oto przepis na nią:

– 1 torebka herbaty Assam Teekanne,

– 2 mandarynki,

– 3-4 goździki,

– 1 mała łyżeczka miodu,

W pierwszej kolejności należy parzyć herbatę Assam Teekanne od 3 do 5 minut w temperaturze 100 stopni. Następnie należy połączyć zaparzoną herbatę z goździkami, wyciśniętym sokiem z dwóch mandarynek oraz miodem. W taki sposób herbata jest już gotowa i najlepiej smakuje kiedy jest gorącą.

 


Komentarze