
Mam propozycję na tegoroczną Wielkanoc dla wszystkich tych, którzy bez herbaty nie wyobrażają sobie codzienności, a jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki ze smakiem tych specjałów, polecam herbaciany tort. Doskonale komponuje się z filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, którym zalecane jest popicie deseru. Czy nie jest to idealne połączenie?
Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kaszy manny
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie rozdziel żółtka od białek, a suche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 35 – 45 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok 50 cm, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i studź przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero, gdy wystygnie, wyjmij z tortownicy i podziel na dwa blaty.
Mus mango:
- 1 mango
- 2 płatki żelatyny
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango obieramy i blendujemy. Następnie odrobinę musu podgrzewamy z odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia.
Poncz herbaciany:
- szklanka wody
- 3-5 torebek herbaty TEEKANNE Irish Cream
Herbatę parzymy w szklance przez ok 10 minut. Część używamy do kremu, resztę zużywamy do nasączenia biszkoptu.
Krem herbaciany:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 100 ml naparu herbacianego*
- 3 płatki żelatyny
- 400 ml kremówki (30-36%)
Rozpuszczamy czekoladę w naparze z herbaty. Jeśli pozostają nierozpuszczone kawałki, to śmiało możemy je podgrzać w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, aż zmięknie i rozpuszczamy w dodatkowej porcji naparu herbacianego. Dopiero wtedy łączymy z czekoladą. Studzimy i łączymy z ubitą śmietaną.
Nasączony blat biszkoptu po jego zewnętrznej stronie pokrywamy warstwą kremu herbacianego, a środek musem z mango (jeśli zbyt nam stężał, to chwilkę podgrzejmy). Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie dekorujemy wierzch kremem herbacianym.
Autorką przepisu jest Jowita, prowadząca blog ostojalasu.pl.