Dzisiaj mam dla was propozycję pysznego deseru. Kisiel pomarańczowy na herbacie to prawdziwe bogactwo smaku i witamin. Bardzo często robię domowy kisiel z różnymi owocami, ale po raz pierwszy zrobiłam go z pomarańczową herbatką. Jego aromat i smak wzbogaciłam, dodając nutkę anyżku. Spróbujcie koniecznie takiej wersji!

Składniki:

  • 400 ml wody + 150 ml do rozrobienia mąki
  • 4 torebki herbatki pomarańczowej (użyłam TEEKANNE Fresh Orange)
  • 2 pomarańcze
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Pomarańcze obieramy ze skórki, tak aby było jak najmniej białej części i filetujemy – czyli wykrawamy tylko miąższ, a zostawiamy białą błonkę w środku. Miąższ kroimy w kostkę, z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Przekładamy owoce z sokiem do garnka i dodajemy cukier.

400 ml wody gotujemy w czajniku i zaparzamy herbatki. Dodajemy gwiazdki anyżu. Zostawiamy na 10 minut i następnie przelewamy do garnka razem z anyżem. Wszystko razem gotujemy przez około 5 minut, następnie wyciągamy gwiazdki anyżu.

W 150 ml zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do gotującej się herbatki z pomarańczami. Chwilkę mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotowy kisiel przelewamy do szklaneczek. 

Smacznego! 

Wpis stworzyła autorka bloga kulinarnamaniusia.pl

IMG_3570-1


Komentarze