Herbata po szkocku

Dudy, kilt i whisky – z tych trzech rzeczy słynie Szkocja. Powinna być również znana z tradycji picia herbaty – bliskiej, a jednocześnie odbiegającej od swoich angielskich sąsiadów, u których five o’clock jest już niemal kulturowym obowiązkiem. Jak to robią Szkoci? Byłeś kiedyś w Edynburgu i słyszałeś powiedzenie I am going to have my tea? Mogłeś być w błędzie, jeśli pomyślałeś, że przyszedł czas na herbatkę. Ten wyjątkowy napój doczekał się...


Zielony koktajl na zdrowy początek dnia

Chciałbyś rozpocząć dzień smacznie i zdrowo z odpowiednią dawką warzyw i owoców? Wypróbuj przepis na koktajl przygotowany na bazie zielonej herbaty TEEKANNE Zen Chai. Składniki:  1 pęczek natki pietruszki 3 łodygi selera naciowego 100 ml zaparzonej zielonej herbaty TEEKANNE Zen Chai 1 pomarańcza 1 jabłko pieprz cayenne do smaku Wykonanie: Z natki pietruszki, selera, pomarańczy i jabłka wyciskamy sok. Do pojemnika wlewamy świeżo wyciśnięty sok. Dodajemy zaparzoną...


Panna cotta z herbacianą galaretką

Włoski deser w polskim domu? Zapraszam na pyszną panna cottę z herbacianą galaretką o smaku porzeczek. Idealny deser na letnie popołudnie. Składniki: 250 ml herbatki TEEKANNE Black Currant 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny 330 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru 50 ml mleka 1,5 łyżki żelatyny ulubione owoce Wykonanie: Herbatę podgrzewamy w garnuszku. Wsypujemy cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wsypujemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do delikatnego...


Jak dobrze spienić mleko do napoju?

Wiele osób lubi dodawać puszyste mleko do gorących napojów, ale nie każdy wie, jak dobrze je przygotować. Poznajcie tajniki odpowiedniego spieniania mleka i propozycję jego zastosowania. Odpowiednie przygotowanie Podstawą dobrze spienionego mleka jest wcześniejsze przygotowanie produktów i narzędzi. Mleko i dzbanek, w którym będzie ono spieniane, muszą być zimne. Tylko ziemne mleko pozwala uzyskać aksamitną piankę. Warto mieć również termometr, dzięki któremu będziemy...


Indyk w herbacie z czarnym ryżem

Szybki obiad dla niecierpliwych. Choć mięso trzeba przygotować ok 3 godzin wcześniej, naprawdę warto. Składniki: 500 g gulaszu z indyka łyżka soku z cytryny 2 torebki herbaty TEEKANNE Detox & Slim pieprz ziołowy mrożona marchewka z groszkiem puszka krojonych pomidorów ugotowany na sypko czarny ryż różowa sól himalajska oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia świeża bazylia seler naciowy 2 listki świeżej melisy Wykonanie: Do miski wrzuć gulasz z indyka. Rozetnij...


Drożdżowe zawijaski

Zapraszam na pyszne, drożdżowe zawijaski o smaku cynamonowo-jabłkowym. Smakują rewelacyjnie w towarzystwie aromatycznej herbaty! Bardzo lubię słodkości drożdżowe, dlatego mogłabym je jeść niemal codziennie. Bułeczki są łatwe i szybkie do wykonania, każdemu wyjdą bez problemu. Farsz to połączenie masła z cynamonem, cukrem oraz dżemem jabłkowym. Smak ciasta drożdżowego wzbogaciłam herbatą o smaku jabłkowym. Ma ona bardzo fajny i orzeźwiający smak, świetnie smakuje...


Jak zrzucić zbędne kilogramy na wiosnę?

Na wiosnę kierowcy zmieniają opony, a ciepłe swetry lądują głęboko w szafie. Warto przy tej okazji zadbać również o siebie i zrzucić zbędne kilogramy, których nam przybyło podczas długich zimowych miesięcy. Jak to zrobić skutecznie? Skomponuj odpowiednie menu Wiosenna aura motywuje do tego, aby zadbać o swoje ciało. Należy przy tym pamiętać o zbalansowanej diecie, która jest kluczowa w uzyskaniu zgrabnej sylwetki. Istotne, aby odpowiedni jadłospis zawierał wszystkie...


Herbaciany kisiel pomarańczowy

Dzisiaj mam dla was propozycję pysznego deseru. Kisiel pomarańczowy na herbacie to prawdziwe bogactwo smaku i witamin. Bardzo często robię domowy kisiel z różnymi owocami, ale po raz pierwszy zrobiłam go z pomarańczową herbatką. Jego aromat i smak wzbogaciłam, dodając nutkę anyżku. Spróbujcie koniecznie takiej wersji! Składniki: 400 ml wody + 150 ml do rozrobienia mąki 4 torebki herbatki pomarańczowej (użyłam TEEKANNE Fresh Orange) 2 pomarańcze 3 gwiazdki anyżu 2...


Pączki serowe w kilka chwil

Zapraszam do zrobienia pysznych pączków serowych, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wystarczy miska, serek śmietankowy, chwila zabawy w rolowanie kuleczek i już można delektować się wybornymi domowymi pączkami. Do tego filiżanka ulubionej herbaty i dzień od razu będzie piękniejszy. Od pewnego czasu wraz z rodziną delektujemy się herbatkami TEEKANNE. Bardzo nam smakuje seria „Magic Winter”, bez której nie wyobrażam sobie już popołudnia. Wśród 6 pysznych...


Ciasto na zimno z zieloną herbatą

Zielona herbata jest wspaniałym dodatkiem do ciast. Przygotowując ją, warto zwrócić uwagę na proces parzenia i dodatki. Przygotujmy kubek, wrzućmy do niego torebkę herbaty, zagotujemy wodę, odczekajmy jakieś 3 minuty i dopiero wtedy zalejmy herbatę. Prawidłowa temperatura parzenia waha się pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. Herbatę zaparzajmy najlepiej przez 3 minuty. Kiedy zostawimy ją dłużej w kubku, będzie miała gorzkawy posmak. Zielona herbata ma dużo cennych...