Słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak trawa cytrynowa? Jeśli tak, wiecie jak bardzo napój ten sprawdza się w upalne dni. Jeżeli nie – warto poznać jej smak.

Trawa cytrynowa – w potrawach i do picia

Na samym wstępie warto zaznaczyć, że choć w tym tekście skupimy się na trawie cytrynowej jako napoju, to w Azji ma ona znacznie więcej zastosowań kulinarnych. W krajach dalekiego wschodu często stosuje się jako dodatek do zup, sosów, curry, czy przypraw. Wiele potraw zawdzięcza jej oryginalny i wonny smak, zawierający cytrynową nutę.

Trawa cytrynowa jako napój

W formie napoju trawę cytrynową najczęściej stosuje się w ciepłych porach roku – i właśnie wtedy jej potencjał jest najmocniejszy. Zaparzona, a potem pozostawiona do ostygnięcia, stanowi świetną alternatywę dla popularnej lemoniady. Orzeźwia i sprawdza się jako napój schładzający (choć nic nie stoi na przeszkodzie, by napić się jej również na ciepło!).

Warto po nią sięgać od czasu do czasu, jako po ciekawy zamiennik herbaty (do z której z kolei warto wracać!). Sprawdza się również jako napój dla osób, które wolą sięgać po coś pozbawionego kofeiny.

To jednak nie wszystko. Trawa cytrynowa może również stanowić dodatek do innych napojów. Uzupełnione o nią nabierają ciekawego posmaku, podobnego jak w przypadku dodania cytrusów (stąd zresztą pochodzi nazwa tej rośliny).

Jeśli nigdy jeszcze nie piliście trawy cytrynowej – mocno do tego zachęcamy. Zwłaszcza teraz, gdy rozpoczynają się już powoli fale upałów. Mało co sprawdzi się równie dobrze!


Komentarze