Zapraszam na pyszne, drożdżowe zawijaski o smaku cynamonowo-jabłkowym. Smakują rewelacyjnie w towarzystwie aromatycznej herbaty!

Bardzo lubię słodkości drożdżowe, dlatego mogłabym je jeść niemal codziennie. Bułeczki są łatwe i szybkie do wykonania, każdemu wyjdą bez problemu. Farsz to połączenie masła z cynamonem, cukrem oraz dżemem jabłkowym. Smak ciasta drożdżowego wzbogaciłam herbatą o smaku jabłkowym. Ma ona bardzo fajny i orzeźwiający smak, świetnie smakuje również podana do picia na ciepło i zimno.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 150 ml mleka
  • 5 torebek herbatki TEEKANNE Magic Apple
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jajko do posmarowania
  • garść cukru trzcinowego do posypania bułeczek 

Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Do kubka wkładamy herbaty i zalewamy je 150 ml gorącej wody, zaparzamy i studzimy. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło, herbatę oraz jajko. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na dwa owalne placki.

Masło roztapiamy i chwilkę studzimy. Dodajemy cukier i cynamon. Całość smarujemy roztopionym masłem z cukrem i zwijamy jak roladę.  Jeżeli chcemy mieć mniejsze bułeczki, podzielmy ciasto na 16 części, a jeśli większe – na 10. Bułeczek z porcji wychodzi 20-32. Bułki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia – nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły i smarujemy jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki studzimy, następnie przechowujemy w pojemniku. Bułki możemy mrozić.

Autorką przepisu jest Marzena, prowadząca blog kulinarnamaniusia.pl.

IMG_3570-1


Komentarze