Wiele osób lubi dodawać puszyste mleko do gorących napojów, ale nie każdy wie, jak dobrze je przygotować. Poznajcie tajniki odpowiedniego spieniania mleka i propozycję jego zastosowania.

Odpowiednie przygotowanie

Podstawą dobrze spienionego mleka jest wcześniejsze przygotowanie produktów i narzędzi. Mleko i dzbanek, w którym będzie ono spieniane, muszą być zimne. Tylko ziemne mleko pozwala uzyskać aksamitną piankę. Warto mieć również termometr, dzięki któremu będziemy mogli kontrolować zmieniającą się temperaturę mleka.

Technika

Mleko spieniane jest przy pomocy parowej dyszy, która przeważnie jest na wyposażeniu ekspresu do kawy. Do dzbanuszka z mlekiem wprowadzamy dyszę i zaczynamy spienianie, przesuwając ją ku górze. Wszystko powinno odbywać się stopniowo i bardzo powoli. Końcówkę dyszy należy utrzymywać ok. 1 cm pod powierzchnią mleka. Powstająca mleczna piana powinna być gładka i jednolita. W momencie, w którym mleko osiąga temperaturę ok. 26 stopni Celsjusza, należy ponownie umieścić dyszę głęboko w dzbanku i zacząć obracać naczynie w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Czynność kontynuujemy do czasu aż mleko osiągnie temperaturę 65–70 stopni Celsjusza. Po tym czasie możemy wyłączyć urządzenie spieniające. Na koniec warto usunąć ewentualne bąbelki, które powstają w trakcie spieniania. W tym celu należy energicznie zawirować spienionym mlekiem przez jakieś 20-30 sekund i dodatkowo postukać dzbankiem o blat stołu. Tak przygotowane mleko możemy dodawać do ulubionego napoju.  

Efekty i zastosowanie              

Odpowiednio spienione mleko będzie doskonałym dodatkiem do herbaty, zwłaszcza dla miłośników tradycyjnej bawarki. Zaparzoną czarną herbatę np. TEEKANNE Earl Grey łączymy z przygotowanym wcześniej mlekiem i tak przyrządzony napar jest już gotowy do spożycia. Można go jeszcze dosłodzić wedle uznania.


Komentarze