Zanim herbata trafi na sklepowe półki, liście poddawane są wielu procesom, które mają wydobyć z nich najlepszy smak i aromat, zachowując przy tym witaminy i minerały. Wszystko po to, by stworzyć jak najlepszą herbatę.

Przygotowanie suszu herbacianego

Podstawą każdej herbaty, czarnej, zielonej, czerwonej czy białej, są liście krzewu herbacianego. Do niektórych kompozycji wykorzystuje się również kwiaty i drobniejsze gałązki krzewu. Zebrane liście poddawane są różnym zabiegom zależnie od tego, jaką herbatę chcemy uzyskać.
Najpopularniejsza u nas, czarna herbata, powstaje z liścia, które po zerwaniu są odkładane na kilka lub kilkanaście godzin, by… zwiędły. Dzięki temu są bardziej podatne na skręcanie. Następnie poddawane są fermentacji. To najważniejszy etap, od niego w dużej mierze zależy smak późniejszej herbaty. I wreszcie liście są suszone.
Najlepsze herbaty czerwone przygotowywane są podobnie jak czarne. W przypadku pu-erh jednak proces fermentacji kończy się wcześniej, w chwili, gdy na brzegach liści pojawiają się już czerwone przebarwienia, ale środkowa część liścia jest jeszcze zielona.
Białe i zielone herbaty nie są poddawane fermentacji, a różnicę między nimi osiąga się poprzez nieco inny proces więdnięcia.

Jak zaparzyć najlepsza herbatę?

Samo przygotowanie suszu jednak nie wystarczy, by uzyskać najlepszą herbatę. Bardzo ważny jest również sposób zaparzania. Każdą odmianę zalewa się wodą o innej temperaturze, różny jest również czas jej parzenia. W każdy przypadku warto jednak skorzystać z ceramicznego imbryka lub przykryć filiżankę spodkiem. Dzięki temu, podczas parzenia, zapach nie ulotni się, ale skropli i wróci do naparu.
Czarną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 95-98 st. C i parzymy przez 3 minuty, aby uzyskać pobudzający napar lub do 5 minut, by przygotować herbatę na uspokojenie. Im dłużej licie są w wodzie, tym herbata będzie zawierała więcej goryczy.
Czerwoną herbatę pu-erh zalewamy również wrzątkiem. Najlepszą herbatę uzyskamy, parząc ją ok. 7 minut. Ważne, by po tym czasie oddzielić liście od naparu.
Więcej trudności sprawia przygotowanie zielonej herbaty. Zalewamy ją wodą o temperaturze 70-80 st. C i parzymy przez 3 minuty, jeśli chcemy uzyskać pobudzający napar, lub dłużej, by miał działanie uspokajające.
Najdelikatniejsza, biała herbata, wymaga wody o temperaturze ok. 80-90 st. C. Najlepsza herbata powinna być zaparzana ok. 7 minut. Liście można zaparzyć po raz drugi, przy czym wtedy trzeba im dać ok. 2 minut więcej, by napar był tak dobry, jak za pierwszym razem.


Komentarze