Każdy z nas pije herbatę inaczej. Jeden posłodzi cukrem, drugi miodem, a trzeci nie wyobraża sobie herbaty bez cytryny. W każdej kulturze popularne są inne dodatki do herbaty. To pokazuje, jak wiele możliwości daje ten napój. Z czym można łączyć herbatę, by cieszyć się wyjątkowym smakiem?

Popularne dodatki do herbaty

Ile słodzisz? Takie pytanie słyszymy niemal za każdym razem, gdy ktoś przygotowuje dla nas herbatę. Cukier jest najpopularniejszym dodatkiem do herbaty. Słodzimy białym, brązowym i trzcinowym, miodem albo słodzikiem.
Każdy woli inną ilość cukru. Jedni słodzą łyżeczkę, inni – cztery. Z cukrem w herbacie należy jednak uważać. Nie tylko ze względu na szkodliwe działanie samego cukru, ale również z powodu jego wpływu na skład herbacianego naparu. Najmniej wskazane jest dodawanie cukru do herbaty pu-erh, ponieważ może zniwelować jej prozdrowotne właściwości.
Standardem w niemal wszystkich lokalach jest dodawanie do herbaty plastra cytryny, choć nie każdy lubi takie połączenie. Ciekawą wariacją jest również dodanie do herbaty limonki lub pomarańczy. Cytrusy w szczególny sposób zmieniają smak herbaty.

Dużą popularnością cieszą się gęste soki owocowe, które nadają nie tylko smak, ale mają również działanie lecznicze. Każda babcia zaproponuje, jako lekarstwo na przeziębienie, sok z malin. Znane są także połączenia herbaty z sokiem z czarnego bzu czy aronii.

Przyprawy do herbaty

Na świecie herbatę przyprawia się na wiele sposobów. Niektóre z przypraw, podobnie jak nasz sok malinowy, ma nie tylko walory smakowe, ale również pomaga leczyć niektóre dolegliwości.

Imbir można zetrzeć bezpośrednio do szklanki lub wykorzystać sproszkowany. Wzmacnia organizm, chroniąc go przed przeziębieniami i wirusami. Suszone owoce żurawiny lub sok żurawinowy dodane do herbaty pomagają chronić układ moczowy oraz obniżać poziom cholesterolu. Trawa cytrynowa natomiast dodaje energii do działania.


Komentarze