Wiele osób często zadaje sobie pytanie – czym słodzić herbatę? Najczęściej wybieraną substancją słodzącą jest cukier, ale powszechnie wiadomo, że zaleca się ograniczenie jego spożycia do minimum. Herbatę najlepiej pić bez cukru – wtedy bowiem może odkryć pełnię jej smaku i aromatu. Są jednak osoby, które nie są w stanie wypić gorzkiego naparu. Czym zatem można posłodzić herbatę by była smaczna? Istnieje kilka naturalnych alternatyw.

Co zamiast cukru?

Słodki smak cukru z powodzeniem można zastąpić naturalnymi zamiennikami, które są bardziej korzystne dla naszego organizmu. Wśród najbardziej popularnych substancji słodzących szczególnie warto zwrócić uwagę na :

  • Ksylitol – mimo obcobrzmiącej nazwy, ksylitol to alkohol cukrowy, który uzyskuje się z soku z brzozy. Konsystencją przypomina zwykły cukier, ale jest od niego słodszy i o 40% mniej kaloryczny, dodatkowo jest dłużej metabolizowany, więc nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi.
  • Liście stewii – stewia rośnie w Ameryce Południowej i jest naturalnym słodzikiem. Zawarty w jej liściach glikozyd stewiolowy jest nawet 300 razy słodszy od cukru! Aby nadać herbacie słodki smak wystarczy dodać do niej kilka listków tej rośliny. Co ważne dla osób dbających o linię – stewia nie zawiera kalorii.
  • Miód – dobrze nam znany miód jest bardziej korzystny dla organizmu od cukru, ale niestety bardzo kaloryczny. Niemniej łyżka miodu do herbaty dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że miód źle znosi wysokie temperatury, więc nim dodamy go do herbaty, powinniśmy ją ostudzić.
  • Lukrecja – korzeń lukrecji jest częstym składnikiem herbatek owocowych, jak Teekanne Magic Apple. Daje naparowi herbacianemu naturalny, delikatny słodki smak. Można ją kupić w sklepach zielarskich i aptekach.
  • Syrop klonowy – produkuje się go głównie w Kanadzie z soku uzyskanego z różnych rodzajów klonu. W porównaniu z miodem zawiera mniej kalorii, ma jednak dosyć charakterystyczny smak, który nie będzie pasował do wszystkich rodzajów herbat.

To tylko niektóre z dostępnych produktów, którymi możemy osłodzić herbatę. Jednak niezależnie od tego czy pijemy czarną, czy zielona herbatę, warto ograniczyć spożycie tradycyjnego cukru i spróbować go zastąpić zdrowszymi zamiennikami.


Komentarze