Wiele osób bez zastanowienia pije taką herbatą, jaką otrzyma. Prawdziwi smakosze zwracają jednak uwagę na każdy, nawet najdrobniejszy szczegół. Włącznie z regionem, z którego pochodzi herbata oraz z czasem, w którym dokonano zbioru liści.

Wczesne i późne zbiory

Większość dostępnych na rynku herbat pochodzi z późniejszych zbiorów. Te pierwsze, określane mianem first flush, uważane są za wyjątkowo cenne i atrakcyjne smakowo. Jednocześnie często okazuje się, że do pełnego ich docenienia trzeba wyrafinowanego podniebienia. Nie znaczy to jednak, że „zwykły” herbaciarz nie zauważy różnicy – dla niego również herbata first flush będzie czymś innym.

Czym wyróżnia się smak herbaty first flush?

Głównie tym, że jest o wiele bardziej delikatny, niż w przypadku herbat parzonych na liściach zerwanych w trakcie późniejszych zbiorów. Co zresztą charakterystyczne, najczęściej herbatę z wczesnych zbiorów można kupić z tych plantacji, które przykładają duża wagę do jakości swych wyrobów, tak jak ma to miejsce na przykład w regionie Darjeeling.

Sam zbiór herbat first flush odbywa się w okolicach marca, czasami na początku kwietnia – to idealna pora, by zebrać liście, których smak będzie odbiegać od tego bardziej klasycznego.


Komentarze