Czerwona herbata powinna znaleźć się na półce w kuchni w każdym domu. Drodzy zwolennicy herbaty nie od dziś wiedzą czym jest czerwona herbata, jednakże miłośnicy gorącego naparu, którzy od niedawna poruszają się po szlaku rożnych odmian herbaty powinni się zapoznać z poniższym artykułem.

Czerwona herbata i jej krótka historia

Herbata stanowi napój, który może być spożywany przez wszystkie pory roku, począwszy od wiosny na zimie kończąc. Jest to doskonała towarzyszka podróży, spotkań towarzyskich. Czerwona herbata pojawiła się po raz pierwszy  w niewielkiej prowincji Chin zwanej Yunnan. Lokalna opowieść głosi, że stary, chiński kupiec odkrył w górach drzewo qingmao. Zaciekawiony niezwykłą barwą liści tegoż drzewa, zerwał je i przyniósł do domu. Jego żona bez zastanowienia liście krzewu wrzuciła do wrzącej wody. Zaciekawieni małżonkowie odkryli, iż woda zmieniła kolor, a także w powietrzu czuć było niezwykły aromat. Postanowili podjąć ryzyko i wypić ów niezwykłą ciecz. Czerwona herbata była niezwykle popularna podczas panowania dynastii Tang. Jednakże z początku była ona przeznaczona do spożywania wyłącznie rodzinie królewskiej. Dynastia nakładała wysokie kary za spożywanie herbaty bez ich wiedzy.  Sama hodowla czerwonej odmiany była niezwykle mała, oraz uprawiana w górskich grotach. Kolor herbaty jest związany z samym procesem fermentacji. Obróbka liści czerwonej odmiany jest niezwykle krótka, co jednocześnie wpływa na jej bogaty kolor. Uprawa tej odmiany rozpoczyna się od zbierana opadłych liści herbaty do specjalnych wiklinowych koszy, gdzie następnie ów kosze poddawane są technice potrząsania. Dzięki czemu brzegi każdego liścia herbaty stają się miękkie co znacznie ułatwia proces fermentacji.

Naturalne właściwości czerwonej herbaty

Warto również zwrócić uwagę na właściwości jakie niesie za sobą spożywanie tejże odmiany. Czerwona herbata przede wszystkim zmniejsza poziom cukru w krwi, co jednocześnie pociąga za sobą obniżenie ciśnienia w naczyniach krwionośnych. Oprócz tego czerwona herbata przyczynia się do odpowiedniej pracy wątroby, dzięki czemu poziom cholesterolu obniża się. Dzięki zawartości fluoru ten rodzaj herbaty zmniejsza ryzyko występowania próchnicy. Jak również zawarte w niej flawonoidy znacznie wzmacniają naczynia krwionośne wewnątrz organizmu. Warto również zauważyć, iż herbata czerwona poprawia nastrój, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko popadnięcia w depresje. Czerwona herbata jest bogata w minerały takie jak: cynk, żelazo, wapń, selen, fluor, magnez czy też miedź. Ponadto w swoim repertuarze posiada grupę witamin: C,P oraz E.

Jak parzyć?

Na zakończenie należy wspomnieć o samym procesie parzenia. Herbata czerwona powinna być parzona w sposób klasyczny. W okrągłym czajniku, który wcześniej powinien być nieco ogrzany dzięki czemu smak i aromat będzie utrzymywał się znacznie dłużej. Jeżeli chodzi o właściwe proporcje, to należy stosować płaską łyżeczkę do herbaty na jedną filiżankę. Odpowiednia temperatura wody powinna wynosić 95 stopni C. Herbatę parzymy od 3 do 5 minut. Te same liście czerwonej herbaty można parzyć dwukrotnie jak i trzykrotnie. Dla miłośników herbaty ciekawostką jest fakt, iż chińska społeczność spożywa czerwona odmianę bez żadnych dodatków. Gdyż zawartość cukru w filiżance herbaty znacznie obniża szereg jej właściwości. Odpowiednia dzienna dawka tej odmiany liczy od 3 do 5 filiżanek dziennie.